Ministrii europeni de finante au ajuns astazi la un acord referitor la majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment, relateaza AFP, care citeaza o sursa apropiata situatiei.
"Statele sunt de acord sa extinda protectia depozitelor populatiei pana la un nivel minim de 50.000 de euro, in conditiile in care multe state membre ale Uniunii Europene sunt hotarate sa urce plafonul cel putin pana la 100.000 de euro", conform sursei.

Acordul este mai putin ambitios decat cel initial, care prevedea o majorare a plafonului minim pana la 100.000 de euro.

Mai multe state membre UE, printre noile state membre din Europa de Est, dar si Danemarca si Finlanda au lasat sa se inteleaga ca ar fi prea greu sa isi asume un astfel de plafon, din punct de vedere bugetar.

Obiectivul statelor europene, cu aceasta prima masura concreta in fata crizei financiare, este de a-i linisti pe cei care au economii si sa evite o criza de incredere prelungita la adresa bancilor, care ar putea duce la retrageri masive.

Cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene vor, totodata, sa afiseze un front comun, dupa ce si-au facut cunoscute individual politicile, ca sa salveze bancile si sa ii calmeze pe micii deponenti.

Pentru unele dintre tari, decizia de marti nu va schimba nimic imediat. Franta, de exemplu, ofera deja garantii pentru depozite minime de 70.000 de euro, plafon superior celui din UE.

Italia garanteaza economiile pana la un plafon de 103.291 euro, Olanda, insa, doar pe cele pana la 38.000 de euro.

De altfel, ministrii au spus, in incercarea de a calma pietele financiare, ca vor sustine toate grupurile bancare mari in caz de dificultate, pentru a evita riscul unei crize generalizate.

O declaratie in acest sens a fost adoptata cu ocazia reuniunii de la Luxemburg, potrivit declaratiilor secretarului german de finante, Jorg Asmussen.

Textul declaratiei subliniaza ca oficialii "au ajuns la un acord sa sustina toate institutiile financiare semnficative pentru sistem", adica acele grupuri financiare ale caror probleme ar avea un impact asupra sistemului in ansamblu.

Ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus ca banca centrala este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale, precum si mijloacele de garantare a depozitelor, in cazul in care sistemul bancar va avea nevoie de aceste masuri.

"Cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face fata daca bancile nu vor fi sanatoase. Ce avem in prezent acopera in mare masura depozitele populatiei", a precizat Isarescu facand referire la limita de garantare a depozitelor bancare din Romania, de 20.000 euro.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut anterior Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si BNR sa majoreze plafonulde garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, declara, in schimb, ca o astfel de masura ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, nu se justifica o asemene decizie.

Mai multe tari europene, printre care Irlanda, Germania si Austria, au decis recent sa garanteze in intregime depozitele bancare ale populatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri