Romania a fost principala destinatie a exporturilor din Republica Moldova in primele opt luni din 2008, depasind Rusia, dupa ce livrarile de bunuri moldovenesti au crescut de 1,8 ori fata de acelasi interval din anul trecut, potrivit datelor prezentate de Statistica statului vecin.

Astfel, in perioada ianuarie-august 2008, Republica Moldova a exportat in Romania bunuri de 226,1 milioane dolari, valoare care reprezinta peste o cincime (21,6%) din exporturile totale ale tarii vecine.

Romania a devansat si in luna august Rusia, valoarea produselor moldovenesti desfacute pe piata ruseasca fiind de 203,3 milioane dolari dupa primele opt luni din acest an, cu 43,3% mai mult decat in intervalul similar din 2007.

Al treilea destinatar al exporturilor din Republica Moldova a fost Italia, cu o valoare de 115,6 milioane dolari si o crestere de 28,5% in ianuarie - august 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In perioada ianuarie - august Republica Moldova a importat din Romania produse in valoare de aproape 415,2 milioane dolari (12,8% din importurile totale), in crestere cu 59,9% fata de perioada ianuarie - august 2007, deficitul comercial al statului moldovean cu Romania adancindu-se pana la 189,1 milioane dolari.

Cele mai multe importuri ale Republicii Moldova au provenit din Ucraina (563,6 milioane dolari), Romania si Rusia (395 milioane dolari).

In primele opt luni din acest an, Moldova a exportat bunuri de aproape 1,05 miliarde dolari si a importat de 3,23 miliarde dolari. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi moldovenesti a fost, dupa opt luni din 2008, de sub o treime (32,4%), in scadere fata de primele opt luni din 2007, cand se situase la 36,7%.

Deficitul comercial al Republicii Moldova s-a adancit in permamenta in ultimii ani, cu efect si asupra dezechilibrului balantei de plati, tara inregistrand, la opt luni, deficite in schimburile cu aproape toti partenerii importanti, cu exceptia Kazahstanului si Elvetiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria
Setari Cookie-uri