Grupul austriac Erste Bank si-a ajustat estimarile de castig pentru 2008, dupa ce criza creditelor i-a afectat rezultatele din trading, insa anticipeaza un profit net in crestere cu peste 50% in acest an, mai ales ca urmare a vanzarii afacerilor de asigurari catre VIG, au anuntat reprezentantii Erste.

Erste mentioneaza ca fundamentele afacerii raman solide, estimand o sporire a profitului operational cu aproximativ 15%.

In schimb, daca excludem vanzarea diviziilor de asigurari, care a adus 600 milioane euro, profitul net al grupului ar putea creste usor sau chiar stagna, potrivit reprezentantilor Erste.

Odata cu publicarea rezultatelor financiare pentru anul 2007, Erste Bank anuntase ca mizeaza pe o crestere de 20% a profitului net pentru acest an si de cel putin 25% pentru 2009, pe fondul perspectivelor solide de crestere in Europa Centrala si de Est.

La sfarsitul lunii martie, Erste Bank anuntase ca a ajuns la un acord cu co-nationalii de la Vienna Insurance Group, care urmau sa preia afacerile de asigurari ale bancii austriece, inclusiv cele de pe piata romaneasca, pentru suma totala de 1,445 miliarde euro.

In Romania, Vienna Insurance Group a cumparat 88,56% din BCR Asigurari (inclusiv actiunile detinute de Financiara SA, o subsidiara a BCR) si 88,47% din BCR Asigurari de Viata, pentru circa 244 milioane euro.

In schimb, banca estimeaza ca intensificarea turbulentelor in pietele financiare va avea un impact negativ asupra rezultatelor din tranzactionare ale grupului si vor determina in trimestrul al treilea evaluari negative in portofoliul de valori mobiliare de aproximativ 30 milioane euro.

Cu toate acestea, Erste Group sustine ca "se simte confortabil cu portofoliul sau ABS/CDO (valori mobiliare la valoarea justa si disponibile pentru vanzare) si continua sa nu astepte amortizari".

"Noi privim administrarea grupului dintr-o perspectiva pe termen lung si de aceea luam masurile adecvate in conditiile curente. De la inceputul aceste crize fara precedent, in 2007, ne-am consolidat in mod proactiv bilantul, in timp ce am pastrat abilitatea de a performa pe baza potentialului de crestere in regiunea unde activam", a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al grupului, citat de NewsIn.

Totodata, performanta grupului in 2008 se va baza pe cresterea depozitelor atrase de la clienti, Erste avand in Austria si Europa Centrala si de Est o baza de clienti de peste 16 milioane, care va sprijini o crestere sustenabila a creditarii, se mai arata in comunicatul grupului.

Acest lucru va contrabalansa si veniturile mai scazute din tranzactionare, precum si incetinirea veniturilor din comisioane, in Austria.

Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), a obtinut anul trecut un profit net de 1,174 miliarde euro, iesind in evidenta cu performanta din al patrulea trimestru, cand banca a inregistrat un profit net de 336,8 milioane euro.

Actiunile bancii se tranzactioneaza pe trei piete: la Viena, la Praga si la Bucuresti. Pe Bursa de Valori Bucuresti, o actiune Erste (EBS) a fost cotata in ultima sedinta la 132,10 lei, ceea ce confera bancii o valoare de piata de 41,88 miliarde lei (10,63 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Erste Group raporteaza cel mai bun rezultat al grupului