Guvernul islandez a preluat conducerea celei mai mari banci locale, Kaupthing Bank, din cauza datoriilor mari ale acesteia, dupa achizitionarea anterioara a bancilor Glitnir si Landsbanki, anunta Bloomberg.

Bancile au datorii de aproximativ 61 miliarde dolari, suma de 12 ori mai mare decat economia tarii, potrivit unor date relevate de Bloomberg. Oficialii guvernului au in vedere contractarea unui imprumut din partea Rusiei si este posibil sa ceara ajutorul Fondului Monetar International, pentru garantarea depozitelor.

"Se pare ca sistemul bancar se afla in colaps total", a declarat Thomas Haugaard Jensen, economic al Svenska Handelsbanken (Copenhaga). "Abia peste cativa ani economia va reincepe sa creasca", a adaugat acesta, potrivit NewsIn.

Contribuabilii din Marea Britanie vor trebui sa plateasca, cel mai probabil, compensatii de cel putin 2,4 miliarde lire sterline (4,1 miliarde dolari), pentru conturile detinute de aproximativ 300.000 de britanici la Icesave, o unitate a Landsbanki, conform Financial Times.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sapte tari in care studiile superioare sunt GRATUITE