"Cumparam aceasta banca de investitii cu 100 de ruble", a declarat directorul companiei de cai ferate, Vladimir Iakunin, citat de cotidianul independent Kommersant.

"Achizitionarea actiunilor bancii nu necesita cheltuieli semnificative din partea noastra", a declarat vicepresedintele RJD, Fedor Andreev, intr-un comunicat dat publicitatii de site.

Grupul numarul doi din lume in industria diamantelor, Alrosa, si RJD au preluat fiecare cate 45% din capitalul Kit, una dintre primele victime importante ale crizei financiare in Rusia. Restul de 10% vor reveni altor investitori, potrivit comunicatului.

Cele doua grupuri au preluat controlul si asupra unei societati comune fondata de Kit si de grupul de investitii international Fortis Investments, potrivit NewsIn.

RJD a anuntat ca statul si creditorii care au acordat imprumuturi bancii i-au cerut ajutor si ca a primit garantii ca ar putea deveni, in viitor, singurul proprietar al Kit Finans.

Banca a fost creata in noiembrie 2010 si a preluat numele de Kit Finans in 2005. Kit inseamna "balena" in rusa.

Mai multe banci din Rusia nu vor supravietui crizei financiare

Citeste si:

Criza financiara va reduce numarul institutiilor de creditare din sectorul bancar rusesc si ar putea tempera cresterea produsului intern brut cu doua puncte procentuale, a declarat joi un bancher de la VTB, a doua banca din Rusia, intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant, citat de Reuters. Oficialii rusi anticipeaza o crestere economica de 7,8%, in 2008.

"Cred ca sistemul bancar va pierde o serie de jucatori chiar inainte de sfarsitul anului, dar nu va fi vorba despre banci mari. In ceea ce priveste 2009, va fi un an mult mai dur", a mai spus Mihail Zadornov.

"Nu vom putea iesi din criza la fel de rapid ca acum zece ani, pentru ca este o criza ce cuprinde coloana vertebrala a sistemului financiar international. Aceasta criza ar putea fi profunda si indelungata", a mai estimat Zadornov, care a fost ministru de finante in timpul crizei din 1998, din Rusia.

Sistemul bancar rusesc a pierdut accesul la finantare externa ieftina, dupa declansarea crizei creditelor. Astfel, chiar si banca de stat VTB-24, care are acces la finantarea de stat, a fost afectata.

Guvernul rus analizeaza, de asemenea, posibilitatea de a crea un fond public cu misiunea de a cumpara active la bancile si companiile cu probleme, a declarat Zadornov

"Ar fi util ca statul sa acorde un mandat pentru acest tip de operatiuni unui fond public special sau unui organism existent deja, iar problema a fost deja dezbatuta in guvern", a explicat bancherul, care a precizat ca este vorba despre active de la banci in dificultate.