"Criza se extinde repede la nivel mondial, iar tarile din Europa de Est si Asia Centrala simt efectele, alaturi de restul lumii. Reformele structurale din ultimii ani au vizat stabilizarea unor politici macroeconomice si au ajutat tarile sa se protejeze de efectele crizei pana la un anumit punct. Aceste state sunt mai puternice astazi decat acum 10 ani, dar nicio tara nu este imuna in fata impactului", a spus vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Shigeo Katsu, pe pacursul intalnirii anuale dintre Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI).

Katsu a adaugat ca o incetinire prelungita a economiei in Europa de Vest ar reduce cererea pentru exporturi din Europa de Est si Asia Centrala, mai ales pentru cei care se bazeaza pe exporturi catre primele 15 state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, o temperare economica in Europa de Vest, dar si in Rusia, Kazakhstan si Ucraina, ar lovi economiile cu venituri reduse prin reducerea sumelor de bani care intra in tari de la cei care lucreaza in strainatate.

"Acesti bani trimisi inapoi acasa sunt a doua sursa de finantare externa, dupa investitiile straine directe, si este principala sursa de finantare externa pentru unele tari cu venituri mici sau mici spre medii. De asemenea, impactul va fi simtit in special de cei deja afectati de criza energiei si alimentelor. Din acest motiv, ar trebui sa se acorde atentie sporita pentru a-i proteja pe cei vulnerabili in fata impactului scumpirii costurilor pentru alimente si combustibili, prin majorarea cheltuielilor cu asistenta sociala", a mai spus Katsu.

Economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Pradeep Mitra, a spus ca, in ciuda turbulentelor pe pietele financiare, ajustarile s-au facut treptat, pana acum, nu ca o aterizare fortata, chiar daca, pana acum, ordonata, a economiei Estoniei si Letoniei.

"Inflatia creste in intreaga regiune, iar preturile in crestere pentru alimente si presiunile generate de cererea populatiei duc la o inflatie de doua cifre in tarile din Comunitatea Statelor Independente (CIS). Pe de alta parte, cresterea creditarii populatiei, care a fost la un nivel foarte ridicat, a inceput sa se tempereze", a spus Mitra.

Citeste si:

Liderii acestor tari ar trebui sa fie pregatiti sa ia toate masurile pentru a raspunde imediat la schimbarile rapide din mediul financiar international, a adaugat economistul-sef.

"In cazul in care pietele financiare ce nu functioneaza normal afecteaza mersul economiei, autoritatile vor trebui sa furnizeze lichiditati pentru a solutiona cazurile de capital insuficient, active cu probleme in bilantul contabil si dificultatile de finantare ale bancilor. In cazul in care se produce o contagiere din partea bancilor de peste grantie sau in urma imprumuturilor de peste granite, cooperarea este esentiala", a mai spus Mitra.

Perceptia riscului in tarile din aceste regiuni, din perspectiva pietelor financiare, ce se situa deja la un nivel ridicat, a crescut simtitor in unele state, se mai arata in comunicatul Bancii Mondiale.

"Cel mai serios risc pe termen scurt este ca socurile din sistemul financiar mondial sa creasca riscurile pentru anumite tari cu deficite de cont curent ridicate si care se bazeaza pe imprumuturile bancare. Asemenea riscuri de refinantare sunt mai pronuntate in special in cazul tarilor care au un nivel mai ridicat al datoriei pe termen scurt fata de rezervele detinute", a conchis Mitra.