In varsta de 55 de ani, Krugman (foto) este profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton si este renumit pentru teoriile sale in domeniul "noului comert" si al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenti 50 de economisti ai lumii contemporane, scrie NewsIn.

Este considerat un critic al administratiei Bush si al politicii interne si externe promovate de aceasta.

Krugman a pus la punct o noua teorie a comertului international,ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica. Din 2000 el semneaza si editoriale in New York Times.

In 2007, premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson pentru lucrarile lor bazate pe mecanismele de schimburi destinate ameliorarii functionarii pietelor.

Intre prima sa editie, in 1969, si 2007, 40 cetateni americani au luat premiul Nobel pentru economie, dintr-un total de 58 laureati, adica 69%.

Laureatii vor primi personal premiul de la regele Suediei la 10 decembrie - o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,03 milioane de euro). Nobelul pentru economie incheie sezonul acestor premii pe anul 2008.

Nobelul pentru economie a fost infiintat in 1968 de Banca centrala a Suediei si decernat pentru prima oara in 1969. Celelalte premii Nobel (medicina sau fiziologie, fizica, chimie, literatura si pace) au fost decernate pentru prima oara in 1901. Mai jos puteti urmari laureatii premiului Nobel pentru economie din ultimii zece ani:

- 2008: Paul Krugman (Statele Unite)

- 2007: Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson (Statele Unite)

Citeste si:

- 2006: Edmund S. Phelps (Statele Unite)

- 2005: Robert J. Aumann (Israel/Statele Unite) si Thomas C. Schelling (Statele Unite)

- 2004: Finn E. Kydland (Norvegia) si Edward C. Prescott (Statele Unite)

- 2003: Robert Engle (Statele Unite) si Clive Granger (Marea Britanie)

- 2002: Daniel Kahneman (Statele Unite/Israel) si Vernon L. Smith (Statele Unite)

- 2001: George A. Akerlof (Statele Unite), A. Michael Spence (Statele Unite) si Joseph E. Stiglitz (Statele Unite)

- 2000: James Heckman (Statele Unite) si Daniel McFadden (Statele Unite)

- 1999: Robert Mundell (Canada)