Guvernul spaniol a anuntat ca va garanta creditele interbancare in limita a 100 miliarde euro, in 2008, a doua zi dupa un summit de criza, la Paris, potrivit AFP, preluat de NewsIn.
"Pentru 2008, vor fi acordate garantii pentru maximum 100 miliarde euro", a declarat seful guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, la sfarsitul unei reuniuni extraordinare a consiliului de ministri.

Guvernul de la Madrid nu va recapitaliza bancile, pentru ca are un sistem financiar solid. "In prezent, nu este necesar sa facem asa ceva", a precizat Zapatero.

Decizia vine dupa ce reprezentantii tarilor din zona euro, reuniti in summit la Paris, au adoptat duminica un plan de actiuni care cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

La finalul acestui summit extraordionar al celor 15 tari din Eurogrup, organizat dupa emiterea recomandarilor ministrilor de finante G7, continutul planului a fost anuntat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Consiliului European.

Statele membre Eurogrup vor garanta creditele interbancare pe o perioada limitata, pana la 31 decembrie 2009, a anuntat Sarkozy. Aceste garantii de stat vor costa bancile, in funtie de dobanzile pietei, a precizat el.

Blocajul pietei interbancare este in centrul crizei. De teama falimentelor, bancile nu isi mai acorda imprumuturi unele celorlalte. Cele care nu gasesc fondurile necesare pentru a-si echilibra situatia, pot sa se gaseasca rapid in dificultate, asa cum s-a intamplat in cazul mai multor institutii financiare europene. Din lipsa de refinantare, bancile ingheata creditele acordate particularilor si companiilor, amenintand astfel intregul sistem economic si financiar.

Cei 15 si-au luat de asemenea angajamentul de a evita falimentul bancilor lor cele mai importante, in special procedand la operatiuni de recapitalizare. Nu a fost anuntata o suma globala pentru acest plan, dar Germania, Franta, Italia si alte tari isi vor prezenta luni dupa-amiaza "simultan" detaliile propriilor programe de salvare, a declarat Sarkozy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri