Austria va acorda garantii de 85 miliarde euro si 15 miliarde euro pentru recapitalizare, ca sa sustina sectorul bancar, in contextul actualei crize financiare, a declarat ministrul de finante Wilhelm Molterer, citat de Reuters si preluat de NewsIn.
"Pachetul este masiv si amplu", a declarat oficialul austriac, la o conferinta de presa la care a participat si cancelarul Alfred Gusenbauer.

Planul face parte din cadrul unui proiect de efort concertat al tarilor europene, stabilit, duminica, la Paris.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania.

Decizia autoritatilor austriece vine dupa ce reprezentantii tarilor din zona euro, reuniti in summit la Paris, au adoptat duminica un plan de actiuni care cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

La finalul acestui summit extraordionar al celor 15 tari din Eurogrup, organizat dupa emiterea recomandarilor ministrilor de finante G7, continutul planului a fost anuntat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Consiliului European.

Statele membre Eurogrup vor garanta creditele interbancare pe o perioada limitata, pana la 31 decembrie 2009, a anuntat Sarkozy. Aceste garantii de stat vor costa bancile, in funtie de dobanzile pietei, a precizat el.

Blocajul pietei interbancare este in centrul crizei. De teama falimentelor, bancile nu isi mai acorda imprumuturi unele celorlalte. Cele care nu gasesc fondurile necesare pentru a-si echilibra situatia, pot sa se gaseasca rapid in dificultate, asa cum s-a intamplat in cazul mai multor institutii financiare europene. Din lipsa de refinantare, bancile ingheata creditele acordate particularilor si companiilor, amenintand astfel intregul sistem economic si financiar.

Cei 15 si-au luat de asemenea angajamentul de a evita falimentul bancilor lor cele mai importante, in special procedand la operatiuni de recapitalizare. Nu a fost anuntata o suma globala pentru acest plan, dar Germania, Franta, Italia si alte tari isi vor prezenta luni dupa-amiaza "simultan" detaliile propriilor programe de salvare, a declarat Sarkozy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri