Vanzarile au scazut cu 1,2%, peste asteptari, urmand unui declin de 0,4% din luna anterioara, a anuntat Departamentul de Comert din Statele Unite. Excluzand automobilele, vanzarile au coborat cu 0,6%, depasind, de asemenea, estimarile.

Deprecierea actiunilor de saptamana trecuta, cel mai mare declin din ultimii 70 de ani, ar putea afecta in continuare increderea, determinand consumatorii sa reduca din cheltuielile neesentiale precum masinile noi sau vacantele, ceea ce ar adanci criza economica.

"Consumatorii reduc cheltuielile", a declarat un economist din cadrul Global Insight Inc., Brian Bethune. "Cel de-al patrulea trimestru este garantat sa fie groaznic", a adaugat acesta.

Citeste si:

Departamentul Muncii a anuntat separat ca preturile platite producatorilor americani au scazut in septembrie cu 0,4%, cel de-al doilea declin consecutiv. Asa-numitele preturi de baza la producator, ce exclud combustibilul si alimentele, au crescut cu 0,4%.

Scaderea din septembrie, cea mai mare inregistrata din august 2005, a extins declinul vanzarilor cu amanuntul la trei luni consecutive, fiind primul caz de acest gen de la inceputul masuratorilor, in 1992.