Comisia Europeana a lansat o ancheta pentru a analiza situatia importurilor de capsuni congelate de provenienta chinezeasca si marocana. Reclamantul este Polonia, tara care sustine ca importurile respective ii pun economia nationala in pericol.
Investigatia are rolul de a stabili daca exista o crestere substantiala a importurilor din cele doua state vizate. În cazul în care oficialii europeni vor proba acest lucru, Uniunea Europeana (UE) ar putea trece la contingentarea produselor provenite din China si Maroc. Potrivit reglementarilor UE, ancheta va dura noua luni.

Anchete pe banda

Polonia, producator traditional de capsuni, a informat ca importurile din cele doua tari au crescut de la 47.000 de tone în 2001 la 93.000 de tone în 2004. Oficialii europeni afirma ca importurile respective au un impact negativ asupra preturilor produselor comunitare, ceea ce ar putea aduce grave prejudicii producatorilor din cadrul gruparii.

Comisia Europeana nu a finalizat nici ancheta privind situatia exporturilor de încaltaminte ieftina, dupa ce abia a solutionat problema textilelor. În prima parte a lunii iunie, Uniunea Europeana si China au ajuns la un acord care prevede limitarea exporturilor chineze de textile si îmbracaminte pâna la sfârsitul anului 2008, evitând astfel impunerea unor cote ce ar fi afectat relatiile comerciale dintre dele doua parti.

Riposta Chinei

Un reprezentant chinez al Camerei de Exportatori si Importatori a declarat ca ancheta declansata de UE este o dovada a incapacitatii Poloniei de a scapa prin mijloace corecte de un competitor. „China nu poate fi considerata raspunzatoare pentru majorarea cantitatilor importate. Principalul motiv este ca Polonia, China si Maroc sunt principalii furnizori de capsuni din UE, si acum Polonia vrea sa scape de celelalte doua state“, a declarat oficialul chinez. El a adaugat ca este suspect faptul ca ancheta a fost demarata dupa aderarea Poloniei la UE.

Reprezentantul Chinei a precizat ca importurile de capsuni provenite din tara sa s-au triplat în 2003 numai pentru ca recolta europeana a fost slaba. Vânzarile au scazut însa anul trecut cu 30%, iar pentru acest an se preconizeaza o tendinta similara.

Razboiul bananelor

La sfarsitul anilor ’90, in Uniunea Europeana a izbucnit un imens scandal legat de „invazia“ bananelor nord-americane. De fapt, lupta s-a dat intre Franta si Statele Unite. Pe majoritatea pietelor europene, bananele importate din Antilele franceze sau din tarile africane foste colonii franceze, produse la costuri mai ridicate, se infruntau cu bananele exportate de tarile din America Centrala prin intermediul unor companii cu capital american. Fiind mai ieftine, bananele americane incepusera sa prinda „teren“ in special in Germania si Marea Britanie. Franta a cerut UE sa impuna contingentarea importurilor de banane. Reactia americanilor a fost prompta: SUA au dispus aplicarea de taxe punitive asupra bunurilor europene in valoare de 520 de milioane de dolari.

Arma secreta

Daca in ultimii doi-trei ani intre UE si SUA a fost un armistitiu, cel mai mare exportator nord-american, Chiquita, ameninta cu o noua „arma“: banana cu gust de capsuni. Deocamdata, americanii spun ca „fructul-minune“ este „in teste“, dar spera ca pana la sfarsitul anului sa fie gata de consum. Europenii nu se pot insa lauda cu un „antidot“, singura reusita fiind o propunere de inventie, aparatul de indreptat banane. Dar si aceasta a fost respinsa in Germania, o piata traditional pro-americana.