Teama de frauda si posibile decizii impotriva interesului public a determinat un grup de ONG-uri europene sa se alieze pentru a solicita o reglementare dura a activitatii de lobby la nivelul UE.
Coalitia astfel formata, intitulata Alianta pentru Transparenta si Reglementare Morala (ALTER-EU), a dat publicitatii saptamana trecuta, cu ocazia lansarii sale oficiale, o serie de cereri pentru ameliorarea activitatilor de lobby in cadrul Uniunii. Companiile si persoanele implicate in astfel de activitati, sustine ALTER-EU, ar trebui sa se inregistreze intr-o viitoare baza de date online si sa puna la dispozitia publicului inregistrari ale convorbirilor pe care le au cu factorii de decizie de la Bruxelles sau de aiurea. In plus, ONG-urile si firmele de avocatura, de relatii publice si de lobby trebuie sa-si faca publice listele de clienti si bugetele operationale.

Intre timp, oficialii Comisiei Europene ar trebui sa activeze dupa un cod deontologic imbunatatit, care sa includa perioade prelungite intre activitatile desfasurate in pozitii de demnitar comunitar si posibilele angajari ulterioare la companii de lobby, sustine Alianta, formata din 140 de organizatii reprezentand societatea civila la nivelul UE.

Coalitia a fost salutata de Comisia Europeana, ai carei membri au aratat ca operatiunile de lobby de la Bruxelles - estimate a valora intre 60 si 90 de milioane de dolari anual, cu peste 15.000 de profesionisti activi in capitala UE - reprezinta unul dintre domeniile aproape total lipsite de transparenta din cadrul Uniunii.