Alegerea grupului Daimler de a construi in Ungaria o noua fabrica, in valoare de 800 milioane euro, este reprezentativa pentru capacitatea tarii de a atrage proiecte de investitii straine directe, insa nu poate ascunde dificultatile cu care se confrunta economia, relateaza Financial Times.
Economia Ungariei este cea de-a sasea ca marime din fostul bloc sovietic, iar produsul intern brut pe cap de locuitor este depasit doar in Slovenia, Cehia si Estonia. Cresterea economica anuala este insa cea mai mica din grup, potrivit datelor oferite de Economist Intelligence Unit si de surse nationale.

Luna aceasta, guvernul a recunoscut ca este nevoie sa reorganizeze bugetul, anuntand ca actuala ciza financiara a facut ca principalele estimari sa nu mai fie valabile. Ministrul de finante, Janos Veres, insista ca guvernul sa mentina tinta stabilita pentru deficitul bugetar, de 3,2% din produsul intern brut (PIB), anunta NewsIn.

Saptamana trecuta, analistii din cadrul Credit Suisse au coborat ratingul Ungariei, anuntand ca economia este printre cele puse in pericol in cazul in care riscurile crizei se vor extinde de la corporatii la statele suverane.

Seful departamentului de cercetare pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Erste Bank, Juraj Kotian, sustine ca nu exista mari ingrijorari legate de calitatea activelor din regiune.

Politicienii, managerii, investitorii si analistii din Ungaria sustin ca ar putea sa evite efectele primare ale crizei creditelor. Nu exista o bula in sectorul imobiliar, iar bancile locale par solvabile si bine capitalizate. Insa cu totii sunt de acord ca perspectiva economica se inrautateste si ca Ungaria se va confrunta cu efecte secundare, in contextul in care principalii parteneri comerciali se confrunta cu o incetinire economica.

"Ungaria are un sistem financiar foarte stabil. Cu toate acestea, suntem o economie foarte deschisa, astfel ca ar putea exista o incetinire in exporturile industriale", a declarat ministrul dezvoltarii nationale si al economiei, Gordon Bajnai.

Consumatorii fiind inca afectati de o majorare a taxelor, introdusa pentru a diminua deficitul bugetar in 2006, cheltuiele interne contribuie foarte putin la PIB. Cresterea este sustinuta de exporturi, majoritatea catre Uniunea Europeana, in special catre Germania.

"Toate tarile cu care Ungaria dezvolta relatii externe au estimat o incetinire economica", a declarat Veres luna trecuta pentru Financial Times. Totusi, o crestere de 8% a exporturilor a fost posibila in ciuda deteriorarii conditiilor. Veres a prevazut, de asemenea, o crestere "moderata" de 1,9% a consumului intern in 2009, sustinut de reducerile de taxe.

In timp ce infrastructura bine dezvoltata a tarii si prezenta fortei de munca abundente si calificate au atras in ultimii ani investitii straine masive in sectoarele de export, sectorul domestic este intr-o stare mult mai dificila.

Dezvoltarea economica a fost sustinuta de investitii in sectorul fabricarii de masini, in farmacie si in cercetare biotehnologica, electronice, IT si logistica.

"Investitiile straine directe au avut un rol foarte important in modernizarea economiei Ungariei si sunt convins ca aceasta va continua", a spus Bajnai.

Insa sectorul intern este insuficient capitalizat, dependent in exces de cererea din sectorul public si afectat de aprecierea monedei, ce face exporturile mai putin competitive.

Intreprinderile mici si mijlocii, ce reprezinta pilonul de sustinere pentru majoritatea economiilor dezvoltate, nu au reusit sa prospere in Ungaria post-comunista.

Banca Centrala Europeana a acordat Ungariei un credit de 5 miliarde euro, destinat dinamizarii pietei locale de credite, afectata de criza globala financiara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri