Rezervele valutare ale Rusiei au scazut cu 32,2 miliarde dolari in ultimele doua saptamani, potrivit statisticilor publicate, iar o agentie de evaluare financiara a avertizat ca o continuare a scaderii ar putea afecta profilul de creditare al tarii, in contextul crizei financiare, scrie Reuters.
Moscova a alocat parte din rezervele acumulate din vanzarea de petrol si de gaze naturale, ca sa sustina un sistem bancar si o moneda nationala afectate de retragerea investitorilor de pe piata ruseasca, in contextul turbulentelor mondiale, anunta NewsIn.

Rezervele valutare ale Rusiei au scazut cu 66,9 miliarde dolari, un declin cu 11% de la inceputul lui august, cand declansarea conflictului militar cu Georgia a accelerat retragerea de capital si a determinat banca centrala sa intervina in piata, ca sa protejeze rubla.

Rezervele valutare ale Rusiei se diminuasera in 10 octombrie pana la un nivel minim al ultimelor sase luni, de 530,6 miliarde dolari, iar dealerii estimeaza ca interventia bancii centrale, care a determinat cea mai mare parte a scaderii cu 15,5 miliarde dolari din ultima saptamana, ar putea fi generata de faptul ca banca a vandut dolari, ca sa sustina cursul rublei.

Banca italiana UniCredit estimase ca iesirile de capital de saptamana trecuta au fost de 13 miliarde dolari, ceea ce inseamna un total de 66,5 miliarde dolari, din 7 august.

"Ancora principala a ratingului Rusiei a fost reprezentata intotdeauna de rezervele sale ample", estimeaza analistul Frank Gill de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), in timpul unei conferinte.

"Daca vom asista la o scadere in continuare a rezervelor, atunci am putea considera ca acesta va fi cel mai bun indicator pentru cum ar putea evolua ratingul", a adaugat Frank Gill.

S&P coborase, luna trecuta, de la 'pozitiva' la 'stabila' perspectiva ratingului 'BBB+' al Rusiei.

Rezervele valutare ale Rusiei au fost afectate, in afara interventiilor de pe piata valutara, de scaderea pretului petrolului si al altor marfuri, precum si de fluctuatiile cursului de schimb euro/dolar.

Moscova a alocat, de asemenea, 50 miliarde dolari din rezervele sale valutare, ca pachet de ajutor pentru refinantarea datoriilor straine ale companiilor, plus 960 miliarde ruble (36,74 miliarde dolari), pentru credite.

Gill a mai spus ca agentia de rating S&P nu are nimic impotriva ca Rusia sa isi foloseasca petrodolarii pentru a stavili efectele crizei din sistemul bancar. "Cea mai mare ingrijorare a noastra nu este determinata de faptul ca aceste fonduri vor fi folosite, ci de modul in care vor fi gestionate", a precizat Frank Gill.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri