De asemenea liderii europeni vor sa relanseze ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre, potrivit proiectului de declaratie al summitului, anunta NewsIn.

In acest document, cele 27 de state membre UE subliniaza "necesitatea unei consolidari a supervizarii sectorului financiar european, in special a grupurilor transnationale, in vederea dezvoltarii unui sistem coordonat de supervizare la nivel european". Pe termen scurt, ei cer autoritatilor nationale de supervizare "sa se reuneasca cel putin o data pe luna pentru a proceda la schimburi de informatii".

In ceea ce priveste situatia de pe piete, "toata Europa, fara exceptie, aproba masurile planului de actiune adoptat duminica de Eurogrup", a anuntat seful statului francez, Nicolas Sarkozy, dupa prima zi a summitului UE de la Bruxelles. Planul prevede in primul rand nationalizarea bancilor aflate in dificultate si garantarea imprumuturilor interbancare. Setul de masuri a fost a fost adoptat numai de tarile din Zona euro, dupa modelul britanic, si urmeaza sa fie aprobat si de restul statelor membre UE.

Valoarea estimata a planului se ridica la aproape 2.000 de miliarde de euro, adica de aproape patru ori mai mult decat cel american (700 de miliarde de dolari, echivalentul a 512 miliarde de euro).

Cehia, stat liberal, sceptic fata de o intoarcere a interventionismului statului in economie, si-a exprimat rezervele fata de unele aspecte minore ale planului, care nu va fi adoptat oficial din aceasta cauza, potrivit diplomatilor.

Citeste si:

Eurpenii, care au preferat mult timp principiul "cavalerului singuratic" in fata crizei, nu isi pot permite sa tergiverseze prea mult acest dosar, deoarece pietele financiare sunt foarte sensibile. Majoritatea burselor din lume au scazut din nou ieri, dupa acalmia de la inceputul saptamanii.

Dupa criza financiara, se profileraza criza economica, existand riscul ca Statele Unite si mai multe tari din Europa sa intre in recesiune.

In paralel, europenii vor in prezent sa obtina o reforma de amploare a sistemului financiar international si exercita presiuni asupra Washingtonului in acest sens. Sambata, presedintele francez Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso vor merge in Statele Unite. "Aceasta criza este criza a prea mult. Trebuie sa isi reformeze sistemul", a subliniat Sarkozy.

El a convins UE in ansamblu sa sprijine convocarea unui summit international pentru reformarea sistemului financiar pana la sfarsitul anului, la care sa participe si tarile G8 si marile economii emergente, ca India sau China.

Europenii vor sa rezolve problema agentiilor de notare si a fondurilor speculative, iar Marea Britanie si Germania cer chiar reformarea Fondului Monetar International, pentru a avea un rol de supraveghere la nivel mondial.