Miscarea survine in contextul in care agentia de rating a efectuat una asemanatoare referitor la ratingurile 'BBB+' si 'A-2' ale Ungariei, plasate sub monitorizare cu perspectiva negativa, ceea ce reflecta ingrijorarile analistilor de la agentia de rating cu privire la problemele de finantare ale sectorului financiar si la potentialul acestora de a spori datoria publica, informeaza NewsIn.

"Plasarea sub monitorizare cu perspectiva negativa reflecta, totodata, faptul ca OTP si alte banci ungare se confrunta cu o crestere a costurilor si cu reducerea accesului la pietele internationale, ca urmare a cresterii riscului macroeconomic din cauza crizei financiare mondiale si a accentuarii aversiunii fata de risc, ceea ce ar putea influenta negativ fluxurile de pe pietele internationale si increderea investitorilor", spune analistul Annette Ess, de la Standard & Poor's.

Ratingurile OTP reflecta pozitia de lider de piata a bancii, afacerea solida si bine gestionata, diversificarea castigurilor din Europa Centrala si de Est si profitabilitatea buna.

Citeste si:

Elementele sunt partial contrabalansate de mediul operational care poate fi volatil si riscant, de riscurile asociate extinderii prea rapide a creditarii si a imprumuturilor semnificative in valuta de pe piata interna si a capitalizarii moderate a pietei.

S&P a plasat ratingul 'BBB+' pentru creditele in valuta ale Ungariei sub "supraveghere cu perspectiva negativa", din cauza ingrijorarilor legate de accentuarea presiunilor asupra finantarii sectorului financiar si de posibilitatea ca acestea sa majoreze substantial datoria guvernamentala, de la nivelul actual de 67% din produsul intern brut (PIB).

Agentia de rating a anuntat ca va lua probabil o decizie cu privire la ratingul Ungariei pana la sfarsitul anului, dupa ce va studia eficacitatea si costurile unui pachet anuntat de banca centrala, pentru a sustine sistemul financiar.