Ancheta a fost lansata la initiativa decanului institutiei, Shakour Shaalan, care reprezinta Egiptul si alte tari arabe in consiliul de administratie al FMI si "a auzit de aceste acuzatii vara aceasta", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, William Murray.

Fara sa intre in detaliile furnizate de Wall Street Journal, purtatorul de cuvant a adaugat ca "toate acuzatiile, in special cele care implica treapta superioara a conducerii, sunt tratate cu toata seriozitatea".

"Decanul a facut apel la consilieri externi pentru a face ancheta si a stabili daca acuzatiile sunt adevarate", a declarat purtatorul de cuvant, potrivit caruia concluziile vor fi prezentate "pana la sfarsitul lunii".

Informatia fusese anuntata sambata de cotidianul Wall Street Journal, potrivit caruia firma Morgan, Lewis & Bockius LLP a fost insarcinata cu ancheta.

Pentru inceput, ancheta se concentreaza pe relatiile intime dintre Strauss-Kahn, fost ministrul francez al economiei, in varsta de 59 de ani, si Piroska Nagy, o fosta directoare de origine ungara a departamentului FMI pentru Africa. Cei doi si-ar fi trimis mesaje electronice, iar anul acesta, la o conferinta organizata in Europa, ar fi intretinut relatii sexuale, potrivit Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Citeste si:

Mesajele au fost descoperite de sotul lui Nagy, un economist argentinian de renume, Mario Blejer, fost angajat FMI.

Anchetatorii vor stabili daca Strauss-Kahn a favorizat-o pe Nagy sau daca, din contra, a incercat sa se razbune. Ei vor incerca sa afle si daca bonusurile primite de economista ungara la plecarea din FMI au fost sau nu mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica.

Intr-un comunicat citat de cotidianul new-yorkez, Strauss-Kahn a anuntat ca va coopera cu ancheta. "Incidentul s-a produs in viata mea privata", in ianuarie 2008, a declarat el in text. "Nu am abuzat nicio clipa de pozitia mea de director al Fondului" Monetar International, a afirmat francezul.

Scandalul aminteste de cel din 2007, cand presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a fost acuzat ca a cerut personal promovarea partenerei sale de viata, angajata a aceleiasi institutii. El si-a anuntat demisia de la conducerea organizatiei in 17 mai 2007, dupa sase saptamani de criza care au zdruncinat serios credibilitatea BM si au determinat o reforma a procedurilor sale interne.

Potrivit WSJ, Nagy afirma ca nu a fost supusa niciunei presiuni pentru a pleca din FMI si a luat o prima de plecare similara salariatilor de acelasi rang cu ea.