Fondul Monetar International (FMI) a deschis o ancheta impotriva directorului sau, francezul Dominique Strauss-Kahn, in cadrul unui caz de nepotism asociat cu intretinerea de relatii intime cu o subordonata, a anuntat sambata un purtator de cuvant al institutiei, citat de AFP.
Ancheta a fost lansata la initiativa decanului institutiei, Shakour Shaalan, care reprezinta Egiptul si alte tari arabe in consiliul de administratie al FMI si "a auzit de aceste acuzatii vara aceasta", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, William Murray.

Fara sa intre in detaliile furnizate de Wall Street Journal, purtatorul de cuvant a adaugat ca "toate acuzatiile, in special cele care implica treapta superioara a conducerii, sunt tratate cu toata seriozitatea".

"Decanul a facut apel la consilieri externi pentru a face ancheta si a stabili daca acuzatiile sunt adevarate", a declarat purtatorul de cuvant, potrivit caruia concluziile vor fi prezentate "pana la sfarsitul lunii".

Informatia fusese anuntata sambata de cotidianul Wall Street Journal, potrivit caruia firma Morgan, Lewis & Bockius LLP a fost insarcinata cu ancheta.

Pentru inceput, ancheta se concentreaza pe relatiile intime dintre Strauss-Kahn, fost ministrul francez al economiei, in varsta de 59 de ani, si Piroska Nagy, o fosta directoare de origine ungara a departamentului FMI pentru Africa. Cei doi si-ar fi trimis mesaje electronice, iar anul acesta, la o conferinta organizata in Europa, ar fi intretinut relatii sexuale, potrivit Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Mesajele au fost descoperite de sotul lui Nagy, un economist argentinian de renume, Mario Blejer, fost angajat FMI.

Anchetatorii vor stabili daca Strauss-Kahn a favorizat-o pe Nagy sau daca, din contra, a incercat sa se razbune. Ei vor incerca sa afle si daca bonusurile primite de economista ungara la plecarea din FMI au fost sau nu mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica.

Intr-un comunicat citat de cotidianul new-yorkez, Strauss-Kahn a anuntat ca va coopera cu ancheta. "Incidentul s-a produs in viata mea privata", in ianuarie 2008, a declarat el in text. "Nu am abuzat nicio clipa de pozitia mea de director al Fondului" Monetar International, a afirmat francezul.

Scandalul aminteste de cel din 2007, cand presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a fost acuzat ca a cerut personal promovarea partenerei sale de viata, angajata a aceleiasi institutii. El si-a anuntat demisia de la conducerea organizatiei in 17 mai 2007, dupa sase saptamani de criza care au zdruncinat serios credibilitatea BM si au determinat o reforma a procedurilor sale interne.

Potrivit WSJ, Nagy afirma ca nu a fost supusa niciunei presiuni pentru a pleca din FMI si a luat o prima de plecare similara salariatilor de acelasi rang cu ea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri