Fara sa mentioneze explicit ca a patra economie a zonei euro va suferi o comprimare a cresterii economice, Zapatero a declarat ziarului Publico ca tari in dezvoltare, cum este Spania, fie se confrunta cu o incetinire a cresterii economice, fie urmeaza sa ajunga in aceasta situatie, potrivit NewsIn.

Guvernul socialist spaniol atrasese atentia anterior cu privire la riscul de recesiune si declaratiile lui Zapatero au fost cele mai apropiate de o estimare clara ca economia spaniola va intra in recesiune, in intervalul 2008 – 2009.

“Cred ca in a doua jumatate a anului viitor vom avea deja o crestere a activitatii economice, raportat la trimestrul anterior, dar nu si comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut”, a spus premierul spaniol, care precizeaza ca “daca lumea va intra in recesiune, logic, si Spania va fi in recesiune”.

Citeste si:

somajul din Spania s-a accentuat pana la un nivel maxim in zona euro, dupa ce declinul unei decade de dezvoltare exploziva a pietei imobiliare a coincis cu criza mondiala a creditelor.

Firmele si gospodariile s-au imprumutat masiv ca sa finanteze cumpararea de case, iar reprezentantii bancii centrale a Spaniei spun ca numarul creditelor neperformante va creste si mai mult, dupa ce in august s-au triplat pana la un nivel maxim al ultimilor zece ani.

Guvernul spune ca economia a stagnat in trimestrul al treilea si estimeaza o crestere cu 1,6% in 2008 si 1% in 2009, dupa una cu 3,7% in 2007.