Guvernul va garanta noile credite luate de institutiile financiare, prin crearea unui fond de 1.500 miliarde coroane suedeze, iar bancile vor plati anumite taxe pentru aceste facilitati, conform Reuters, citat de NewsIn.

Oferta este destinata reasigurarii investitorilor impotriva riscului generat de noi datorii bancare si va fi in vigoare pana pe 30 aprilie 2009. Tousi, statul mentine posibilitatea extinderii acesteia cu inca opt luni.

"Guvernul propunde masuri indraznete pentru ameliorarea efectelor crizei financiare asupra populatiei si companiilor nationale", a declarat ministrul pentru piete financiare, Mats Odell.

Citeste si:

Anuntul vine dupa ce, in prima jumatate a lunii octombrie, tarile mari din Uniunea Europeana (UE) si-au publicat planurile nationale de salvare a sistemului bancar, care prevad, in total, acordarea a circa 1.500 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor sau garantarea finantarii.

Berlinul a anuntat ca acorda circa 500 miliarde euro, Parisul - 360 miliarde euro, Madridul si Viena, fiecare cate 100 miliarde, iar Lisabona, 20 miliarde euro.

Cifrele publicate de tarile din zona euro se adauga celor anuntate de Marea Britanie, care a deschis calea, saptamana trecuta, cu un ajutor de 380 miliarde euro. Italia a anuntat, de asemenea, ca va cheltui 40 miliarde euro pentru salvarea sistemului bancar.