Surse apropiate au anuntat ca FMI va contribui cu aproximativ 1 miliard dolari, in timp ce restul sumei va fi acoperita de bancile centrale ale tarilor nordice si de catre banca centrala a Japoniei, scrie Financial Times, citat de NewsIn.

Ajutorul international pe care Islanda il va primi din partea Japoniei si a tarilor nordice a fost conditionat de obtinerea sprijinului FMI, conform unor surse apropiate.

In ultima saptamana, guvernul islandez a purtat negocieri cu reprezentantii FMI, asupra conditiilor impuse de Fond in sectorul bancar, fiscal, monetar si asupra dobanzii cheie.

Citeste si:

In sectorul bancar, reprezentantii FMI au cerut garantii de restructurare si de revizuire a legislatiei, pentru a alinia Islanda normelor bancare internationale, precum si un raport amanuntit despre cauzele care au declansat criza financiara.

Cu toate acestea, FMI nu a stabilit un termen limita pentru vanzarea participatiei pe care statul islandez o detine in cadrul celor trei banci locale Kaupthing, Landsbanki si Glitnir, care au fost nationalizate, ceea ce arata ca FMI nu impune conditii punitive, au mai spus surse avizate.