Islanda va anunta masuri de urgenta de 6 miliarde dolari, derulate cu ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si sustinute de mai multe banci centrale, pentru restabilirea echilibrului economic al tarii, dupa prabusirea recenta a sistemului bancar.

Surse apropiate au anuntat ca FMI va contribui cu aproximativ 1 miliard dolari, in timp ce restul sumei va fi acoperita de bancile centrale ale tarilor nordice si de catre banca centrala a Japoniei, scrie Financial Times, citat de NewsIn.

Ajutorul international pe care Islanda il va primi din partea Japoniei si a tarilor nordice a fost conditionat de obtinerea sprijinului FMI, conform unor surse apropiate.

In ultima saptamana, guvernul islandez a purtat negocieri cu reprezentantii FMI, asupra conditiilor impuse de Fond in sectorul bancar, fiscal, monetar si asupra dobanzii cheie.

In sectorul bancar, reprezentantii FMI au cerut garantii de restructurare si de revizuire a legislatiei, pentru a alinia Islanda normelor bancare internationale, precum si un raport amanuntit despre cauzele care au declansat criza financiara.

Cu toate acestea, FMI nu a stabilit un termen limita pentru vanzarea participatiei pe care statul islandez o detine in cadrul celor trei banci locale Kaupthing, Landsbanki si Glitnir, care au fost nationalizate, ceea ce arata ca FMI nu impune conditii punitive, au mai spus surse avizate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul burselor in 2017: O piata a crescut mai mult decat Bitcoin