Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve (Fed), a declarat ieri in fata Congresului ca ar putea fi nevoie de un nou val de cheltuieli guvernamentale, in conditiile in care economia se confrunta cu o perioada prelungita de incetinire a cresterii, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.

"In conditiile in care cresterea economica va fi slaba timp de cateva trimestre si, avand in vedere riscurile ca perioada sa se prelungeasca, pare adecvat in context ca reprezentantii Congresului sa ia in considerare pregatirea unui pachet fiscal", afirma Bernanke (foto).

Este pentru prima data cand presedintele bancii centrale americane sustine explicit adoptarea unui al doilea pachet de stimulente fiscale.

Guvernul a acordat facilitati fiscale de aproape 100 miliarde dolari in timpul verii, ca sa incerce sa relanseze economia, dar cheltuielile de consum s-au temperat intre timp. Vanzarile din sectorul cu amanuntul au scazut trei luni consecutiv, pana in septembrie.

Actiunile listate pe pietele americane s-au apreciat pana la un nivel maxim in timpul sedintei de tranzactionare, dupa comentariile lui Bernanke, care au sustinut adoptarea unui al doilea pachet fiscal, desi indicele Dow Jones a pierdut, ulterior, unele dintre castiguri. Preturile obligatiunilor guvernamentale au scazut initial, in timp ce dolarul s-a apreciat.

Bernanke, care vorbeste in fata comitetului bugetar al Camerei Reprezentantilor, a spus ca oficialii din Congres ar trebui sa ia in considerare inclusiv masuri de ameliorare a accesului la credite, dar nu a precizat ce forma ar trebui sa ia acestea.

Bernanke a spus ca exista o serie de semnale incurajatoare ca pasii facuti pana acum pentru deblocarea pietelor de credit sunt eficienti, desi este prea devreme ca efectele acestora sa fie evaluate integral.

"Stabilizarea sistemului financiar, desi este un prim pas esential, nu va elimina rapid problemele cu care se confrunta economia la nivel mondial", a spus presedintele bancii centrale a Statelor Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cine este Janet Yellen, prima femeie de la conducerea FED