Elvetia si-a iesit din fire in legatura cu chestiunea secretului bancar, dupa afirmatiile dure facute de ministrul german al finantelor, Peer Steinbrück, care a cerut OCDE sa o puna pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale, relateaza AFP.
"Consiliul federal (guvernul) este nemultumit" de afirmatiile ministrului Peer Steinbrück si a decis sa il convoace in aceeasi zi pe ambasadorul german la Berna, a declarat ministrul elvetian de externe, Micheline Calmy-Rey. Declaratiile ministrului german sunt "inacceptabile in forma si continutul" lor, i-a transmis Calmy-Rey diplomatului Axel Berg.

Berg a explicat ca declaratiile ministrului german nu se refereau doar la Elvetia.

Reactia este neobisnuita pentru Elvetia, care a spus luni ca nu are motive sa reactioneze, insa Consiliul federal a fost in mod deosebit deranjat de "cuvintele alese" de ministrul german.

Steinbrück, a carui tara se afla intr-un scandal de frauda fiscala catre Liechtenstein, nu a vorbit pe ocolite la reuniunea a 17 tari membre ale Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCED) de la Paris, la care Elvetia a refuzat sa participe.

"Elvetia merita sa figureze pe lista neagra" a OCDE in ceea ce priveste fiscalitatea si sistemul judiciar, pentru ca "propune conditii de depunere a banilor care ii tenteaza pe unii contribuabili germani sa practice evaziunea fiscala", a spus el. Steinbrück a mers pana la a adresa avertismente tarilor care, ca si Confederatia, incurajeaza, in opinia sa, evaziunea fiscala, ceea ce a deranjat foarte mult.

Ministrul francez pentru buget, Eric Woerth, a spus ca "secretul bancar trebuie sa aiba limite. Elvetia a facut progrese, insa definitia sa de frauda fiscala este prea restransa".

Confederatia, liderul mondial in ceea ce priveste gestionarea averilor private, considera ca a facut deja concesii pe aceasta tema, platind anual impozite tarilor de origine ale cetatenilor UE cu conturi in Elvetia, potrivit acordurilor bilaterale, si continua sa apere chestiunea secretului bancar, care a facut aceasta tara bogata.

"Aceste atacuri sunt intolerabile", a declarat un purtator de cuvant al Partidului Radical Democratic (PRD, dreapta), reprosand Germaniei ca "nu reuseste sa ofere conditii fiscale bune propriilor companii".

Afirmatiile lui Steinbrück "sunt tipice pentru un ministru al finantelor depasit de evenimente", considera partidul de dreapta populist UDC, potrivit NewsIn.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) afirma intr-un editorial ca "unii politicieni se prezinta nu doar in ipostaza salvatorilor de banci in timpul crizei financiare, dar incearca si sa obtina beneficii politice".

Dincolo de disputa cu Germania, daca "securea razboiului" este din nou dezgropata intre Elvetia si tarile vecine, acest lucru se intampla de fapt din cauza crizei financiare mondiale. In acest context, Franta si Germania s-ar putea sa nu ignore aceasta chestiune, avertizeaza un cotidianul elvetian, insa, gratie dreptului de veto in OCDE, Elvetia nu se teme prea tare, scrie ziarul Le Temps.

Pentru a calma spiritele, Calmy-Rey a dat asigurari ca tara sa este "mereu deschisa dialogului" cu UE si ca problema fiscalitatii ar trebui sa fie abordata la urmatoarea intalnire, din decembrie, dintre presedintele Confederatiei, Rascal Couchepin, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri