Piraeus Bank, a patra banca din Grecia, anuntase anterior ca va achizitiona un pachet de 26,98% din actiunile Proton Bank si ca ofera o actiune proprie pentru fiecare 5,5 actiuni ce apartin Proton. Analistii au comentat miscarea ca un posibil inceput al consolidarii pietei grecesti de credite.

Proton Bank are depozite de 1,3 miliarde euro, credite de 1,25 miliarde si o retea de 31 de unitati.

Grecia se pregateste sa-si sustina sistemul bancar cu pana la 28 miliarde euro pentru a-l ajuta sa depaseasca actuala criza a creditelor si sa limiteze impactul asupra economiei reale, conform unui anunt anterior al ministrului grec de finante.

Citeste si:

"Cu o combinatie de garantii de stat, participatii si crestere a lichiditatii care va insuma 28 miliarde euro, vom ajuta sistemul bancar sa depaseasca aceasta criza a creditelor", a spus ministrul de finante, George Alogoskoufis.

Masurile autoritatilor grecesti sunt parte din efortul mai larg din UE de a depasi criza financiara care a prabusit bursele si a inghetat creditarea interbancara, arata NewsIn.

Multe banci grecesti s-au extins puternic in ultimul deceniu in sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) - care controleaza Banca Romaneasca, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin si ATEbank.