Cancelarul german Angela Merkel a pledat la Beijing, pentru o consolidare a rolului FMI, in vederea asigurarii stabilitatii sistemului financiar mondial, relateaza AFP.
"Avem nevoie de o mai buna coordonare internationala, inclusiv de consolidarea rolului FMI, pentru asigurarea stabilitatii sistemului financiar mondial", a spus ea, cu ocazia summitului Asia-Europa, anunta NewsIn.

Potrivit lui Merkel, acest rol sporit al FMI ar putea fi unul dintre cele "patru principii de baza" asupra carora s-ar putea intelege tarile europene si asiatice, la ASEM. Celelalte trei sunt o mai mare transparenta "mai ales in privinta riscurilor asumate de banci si de ceilalti actori financiari", "noi masuri incitative pentru patroni, fara recompensarea cautarii succesului pe termen scurt si asumarii excesive de riscuri", precum si "structuri de supraveghere mai bune".

Merkel a salutat masurile economice luate la 13 octombrie la nivel mondial, spunand ca au constituit "un pas necesar".

"Insa este doar un pas. Trebuie ca impreuna sa invatam lectiile din aceasta criza. Altfel, nimeni nu va putea garanta pe viitor evitarea unor noi crize", a avertizat ea.

"Din cauza dimensiunii internationale a acestei chestiuni, este vorba, nici mai mult, nici mai putin, de construirea unei noi arhitecturi financiare mondiale" cu ocazia summitului mondial din 15 noiembrie, a conchis Merkel.

FMI a anuntat sambata lansarea unei anchete vizandu-l pe Strauss-Kahn, suspectat de favoritism fata de o subordonata, Piroska Nagy, cu care a avut relatii intime. Investigatia a fost deschisa la initiativa decanului institutiei, Shakour Shaalan, care reprezinta Egiptul si alte tari arabe in consiliul de administratie al FMI.

"Decanul a cerut unui consiliul extern sa desfasoare ancheta si sa determine validitatea acuzatiilor", a adaugat el, precizand ca rezultatele si concluziile vor fi cunoscute pana la sfarsitul lunii.

Anchetatorii vor stabili daca Strauss-Kahn a favorizat-o pe Nagy sau daca, din contra, a incercat sa se razbune. Ei vor incerca sa afle si daca bonusurile primite de economista ungara la plecarea din FMI au fost sau nu mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri