Datele anuntate de institutul italian de cercetare economica ISAE indica o scadere a indicelui care masora moralul managerilor italieni, la 77,7 puncte, de la 81,8 puncte, cat era in septembrie, pe fondul reducerii accentuate a comenzilor si al scaderii previziunilor de productie, anunta NewsIn.

Analistii chestionati de Reuters estimasera o scadere a indicelui, la 81,6 puncte.

Moralul afaceristilor italieni a scazut pentru a cincea luna consecutiv, pana la cel mai redus nivel inregistrat din septembrie 1993, la un an dupa ce Italia a iesit din mecanismul ratelor de schimb (ERM).

Analistul de la Bank of America Gilles Moec apreciaza ca Italia si intreaga economie a zonei euro se indreapta spre o recesiune extinsa, care se face resimtita deja. "Am pierdut suportul consumatorilor, ale caror cheltuieli s-au redus in urma accelerarii inflatiei, iar acum pierdem si sprijinul investitorilor, din cauza situatiei de pe piata creditelor", a spus Moec.

Citeste si:

"Cred ca recesinea va cuprinde intreaga economie a zonei euro. A inceput in Spania si Italia, dar acum se
extinde spre nord. Nu cred ca situatia se va ameliora pana in vara anului viitor", a mai spus acesta.

De asemenea, ISAE a anuntat o scadere a increderii consumatorilor in octombrie, la 102,2 puncte de la 102,8 puncte in luna precedenta, sub asteptarile specialistilor chestionati de Reuters, care estimau un nivel de 100 de puncte.

Fondul Monetar International (FMI) a prognozat saptamana aceasta o scadere a produsului intern brut (PIB) al Italiei cu 0,1% in 2008 si cu 0,2% in 2009.