Consiliul de Administratie al FMI, care mandatase in vara un cabinet privat de avocatura sa ancheteze legatura fostului ministru francez cu o subordonata care intre timp a plecat din institutie, s-a limitat sa-i reproseze lui Dominique Strauss-Kahn "o grava eroare de judecata", dar nu a luat nicio masura disciplinara impotriva lui, relateaza AFP si Reuters.

Decanul Consiliului FMI, Shakour Shaalan, un egiptean reprezentand in institutie mai multe tari arabe, a precizat ca organul conducator al institutiei, reunit "intr-o atmosfera foarte, foarte pozitiva", a ajuns la concluzia ca aceasta afacere - care dateaza din ianuarie 2008, dar a fost adusa la cunostinta publicului la 18 octombrie - "nu afecteaza cu nimic eficienta" lui Strauss-Kahn. "Vom continua sa lucram cu el", a anuntat Shaalan, subliniind ca "directorul general este foarte competent in exercitarea atributiilor sale", potrivit NewsIn.

"Daca exista o parte de credibilitate pe care a pierdut-o, o va gasi foarte curand", a mai spus Shaalan, recunoscand totusi ca "unii membri ai personalului, mai ales femei, nu sunt deloc multumiti" de incident. Insa, a adaugat decanul Consiliului FMI, Strauss-Kahn a prezentat deja luni scuze personalului, care au fost acceptate. "Nu cred ca i se poate cere sa faca si mai mult" in aceasta privinta, a conchis Shaalan.

Institutia, care este unul dintre actorii de prim-plan in ultimele saptamani, odata cu izbucnirea crizei financiare, anuntase la 18 octombrie deschiderea unei anchete referitoare la directorul sau, ca urmare a unei relatii extraconjugale intre Strauss-Kahn, in varsta de 59 de ani, si o fosta functionara de origine ungara, casatorita, economist principal la departamentul Africa din cadrul FMI.

Strauss-Kahn, fost ministru francez de finante socialist, este considerat una dintre figurile politice europene eminente in materie de economie. A fost numit in fruntea FMI in septembrie 2007, cu sarcina de a reforma profund institutia, la cateva luni dupa scandalul provocat de dezvaluirea faptului ca iubita presedintelui Bancii Mondiale Paul Wolfowitz beneficiase de conditii foarte generoase in cadrul institutiei.

Citeste si:

Afacerea referitoare la viata privata a lui Strauss-Kahn a intervenit intr-un moment cum nu se putea mai prost, in conditiile in care FMI, institutie ce reuneste 185 de tari, si-a sporit interventiile pentru a limita consecintele negative ale crizei financiare mondiale.

Ancheta a stabilit ca Strauss-Kahn et Piroska Nagy, al carei nume nu este citat nicaieri, dar a carei identitate a fost dezvaluita saptamana trecuta de Wall Street Journal, au avut o relatie "reciproc consimtita", in care ambii "s-au angajat activ". Tanara, al carei sot a fost cel care a descoperit legatura extraconjugala, a plecat de la FMI in august ocupand un post la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Potrivit anchetei, ea nu a beneficiat de niciun tratament favorizant, participand la programul de plecari voluntare instituit de Fond, care s-a aplicat in cazul a circa 600 de persoane.

In concluzie, Consiliul de administratie al FMI a stabilit ca nu a fost vorba nici de hartuire, nici de favoritism si de niciun fel abuz de putere din partea directorului general.

Totusi, intrebat ce i se poate reprosa lui Strauss-Kahn, Shaalan a subliniat ca directorul FMI trebuie sa se situeze mai presus de orice posibil repros, intrucat "comportamentul personal al directorului general da tonul pentru institutie". Shaalan a precizat ca l-a avertizat personal pe Strauss-Kahn in privinta oricarui comportament inadecvat pe viitor.

Strauss-Kahn este la a treia casatorie. In 1991, el s-a casatorit cu jurnalista franceza Anne Sinclair, care explica duminica trecuta ca in cuplul pe care il formeaza cu directorul FMI "s-a intors pagina" peste "o aventura de o seara". La randul sau, Strauss-Kahn anuntase miercuri ca are intentia foarte ferma de a-i da in judecata pe cei care vor raspandi "zvonuri rautacioase" in privinta sa. Premierul francez François Fillon calificase luni ancheta care il viza pe Strauss-Kahn drept o "afacere total privata".