Vicepresedintele BM, Kristalina Georgieva, a declarat ca autoritatile de la Sofia ar trebui, de asemenea, sa semnaleze domeniile in care ar avea nevoie de ajutor financiar extern pentru a spori investitiile si pentru a creste increderea pe piata, anunta NewsIn.

Analistii si agentiile de rating apreciaza ca economia Bulgariei, ca si economia tarilor baltice, este extrem de vulnerabila in fata crizei financiare, intrucat aceasta este dependenta intr-o mare masura de imprumuturile externe pentru acoperirea deficitului public si refinantarea datoriei externe.

Guvernul de la Sofia nu a anuntat pana in prezent un pachet de masuri pentru combaterea crizei financiare, considerand ca bancile nationale au o pozitie solida.

Citeste si:

Guvernul estimeaza o temperare a cresterii economice la 4,7% in 2009, in scadere fata de cresterea economica a Bulgariei din ultimii ani, ce a depasit 6%.

"Nu este necesar ca guvernul sa recurga la finantari externe", a spus vicepremierul Ivailo Kalfin in cadrul unei conferinte de presa. "Sistemul bancar din Bulgaria nu este in criza, intampina doar dificultati", a mai spus Kalfin.

Tari precum Ungaria si Ucraina au solicitat deja finantari din partea Fondului Monetar Internationa (FMI) pentru a spori increderea in randul investitorilor. De asemenea, Ungaria va primi ajutor financiar si din partea Comisiei Europene.