Saptamana trecuta, intreaga clasa politica franceza s-a aratat de-a dreptul bulversata de zvonurile ca o companie americana, respectiv PepsiCo, ar putea prelua simbolul national Danone. Am fost partasi la o adevarata campanie de declaratii nationaliste, la care s-a alaturat si premierul belgian.

In cele din urma insa apele s-au linistit, PepsiCo dezmintind orice intentie de achizitionare a grupului francez. Imediat actiunile Danone au inceput sa scada, pierzand intr-o zi cele aproape 30 de procente castigate de la lansarea zvonurilor. Incercand sa evite repetarea unei astfel de situatii, Parisul a solicitat adoptarea urgenta a unei serii intregi de masuri protectioniste.

Astfel, primul-ministru francez si-a declarat ieri intentia de a dezvolta un ''patriotism economic'', se arata intr-un comunicat AP. ''Nu putem proteja cu adevarat interesele salariatilor nostri daca nu protejam mai intai interesele intreprinderilor'', a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Matignon.

''Prioritatea noastra azi este de a intari independenta intreprinderilor: multe tari s-au dotat deja cu mijloace eficace pentru a proteja intreprinderile sensibile fata de actiunile ostile. Ca urmare, si noi trebuie sa procedam la fel'', a subliniat acesta. In particular, Villepin a vizat prin aceste declaratii acele institutii care, fie prin tehnologie, fie prin locul ocupat in societate sau in economie ocupa o pozitie vitala.
''Un decret in acest sens va fi publicat la inceputul lunii septembrie'', a precizat demnitarul. Printre altele, ''va trebui sa ne asiguram ca intreprinderile noastre dispun de aceleasi mijloace de actiune si de aparare ca si omoloagele lor straine''.

Dupa vacanta de vara, Guvernul francez urmeaza sa ia in discutie reglementarile privind preluarea companiilor de catre companii straine, si adoptarea normelor europene in acest domeniu, prin evaluarea tuturor riscurilor. ''Vom aplica regula reciprocitatii: dreptul francez trebuie sa fie la fel de protector ca cel al tarilor de origine al intreprinderilor care lanseaza proiecte de preluare''.

De asemenea, masurile anuntate de Villepin vizeaza si o protejare a actionariatului francez, pentru ca participatia la companiile franceze sa nu se disipeze peste hotare.

In acest sens, Guvernul are in vedere aplicarea facilitatilor deschise de Legea finantelor din 2005 si dezvoltarea actionariatului salarial. ''A favoriza participatia salariatilor la capital, la rezultatele si la viata propriei lor intreprinderi, inseamna de fapt a ne dezvolta capacitatea de rezistenta la socuri si la amenintari, si se traduce printr-o mai buna ancorare a intreprinderilor in solul national'', a subliniat primul-ministru. Totodata, ministrul Economiei, Thierry Breton, a fost insarcinat cu ''examinarea tuturor evolutiilor necesare in materie de drept al societatilor, de norme contabile, sau de fiscalitate, inainte de a incuraja participatia pe termen lung''. ''Obiectivul guvernamantului este ca intreprinderile sa poata lupta cu arme egale in competitia internationala'', a explicat acesta.

Acelasi patriotism economic si dinspre Jacques Chirac

Plangandu-se de instabilitatea capitalului intreprinderilor franceze, Jacques Chirac a cerut la randul sau, in cadrul intalnirii de ieri cu ministrii, o intarire a protectiei acordate intreprinderilor strategice. ''Saptamana trecuta a fost marcata de o puternica ingrijorare legata de eventuala preluare a unei intreprinderi franceze de catre un grup strain'', a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Jean-Franois Cop.

Asta nu inseamna ca Franta doreste blocarea oricarei masuri de acest fel, ci o intarire a stabilitatii capitalului marilor intreprinderi cu scopul protejarii angajatilor.

Efluvii de entuziasm

Increderea premierului francez in mersul economiei mondiale pare sa fie una de netagaduit.
Trecand peste problemele legate de partajarea bugetului european, care au blocat discutiile cu Marea Briatnie, peste incetinirea cu care se confrunta, cel putin la nivelul Uniunii Europene, opt din noii membri, recesiunea Italiei, deficitul bugetar excesiv al Portugaliei, Germaniei, si nu in ultimul rand al Frantei, Villepin declara, totusi, in cadrul aceleiasi intruniri, ca ''lumea a intrat intr-o perioada de crestere durabila''. ''Lumea a intrat, si asta in special gratie emergentei Estului Europei, al Asiei si al Americii Latine, intr-o perioada de crestere durabila'', a precizat acesta in cadrul intalnirii de la Matignon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri