Profitul net a crescut la 8,45 miliarde dolari, de la 6,92 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului anterior, a anuntat compania in cadrul unui comunicat. Excluzand castigurile sau pierderile din detinerea de stocuri, profitul a fost de 8,04 miliarde dolari, cu castiguri suplimentare de 800 milioane dolari, din ajustari.

Analistii estimau in medie, in cadrul unui sondaj Bloomberg, un profit net de 7,22 miliarde dolari.

Castigurile au fost sustinute de scumpirea petrolului la un maximum istoric de 147,27 dolari/baril in iulie. De atunci, pretul petrolului a scazut cu peste 50%. Atacurile armate din Nigeria au fortat Shell sa sisteze productia, iar uraganele Gustav si Ike au determinat oprirea activitatii platformelor din Golful Mexic.

Citeste si:

"Sectorul de exploatare si productie este foarte puternic, datorita cresterii preturilor la petrol fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Gene Pisasale, din cadrul PNC Capital Advisors, inainte de publicarea rezultatelor.

Shell a mai anuntat ca directorul financiar Peter Voser va prelua functia de director executiv al companiei incepand cu luna iulie a anului viitor. Voser, in varsta de 50 de ani, va prelua locul lui Jeroen van der Veer, in varsta de 61 de ani, ce urmeaza sa se pensioneze.