Procurorii care investigheaza cazul Parmalat au cerut trimiterea in judecata a patru banci importante pentru rolul jucat de acestea in falimentul grupului producator de produse lactate, a declarat o sursa judiciara, citata de Reuters. Cele patru banci sunt Citigroup si Morgan Stanley din Statele Unite, banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS. Magistratii au solicitat de asemenea ca 13 bancheri si o firma italiana de administrare a activelor sa fie adusi in fata justitiei pentru ca au ajutat grupul sa insele investitorii.
Firma incriminata este fondul de administrare a activelor Nextra, pe care Banca Intesa il vinde bancii franceze Credit Agricole. Cererea pentru trimitere in judecata este cea mai recenta actiune legala in cadrul unui scandal care a generat mai multe procese. Solicitarea era asteptata si este considerata o evolutie de natura tehnica, dupa ce procuratura a nominalizat acuzatiile, in luna martie. Audierile in legatura cu cererea procuraturii vor avea loc in luna septembrie. Bancile au negat anterior ca ar fi avut un comportament necorespunzator in privinta falimentului grupului Parmalat, iar reprezentantii acestora au refuzat sa comenteze situatia.

Cei 13 bancheri nominalizati - care fac parte din cele cinci institutii incriminate, cu exceptia unui angajat de la Credit Suisse First Boston - au fost acuzati de procuratura ca au incalcat legislatia italiana referitoare la pietele de capital.

Emiterea de informatii false care afecteaza pretul obligatiunilor sau al actiunilor poate atrage o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, care, in unele cazuri, poate fi chiar mai mare.

Potrivit legislatiei italiene, companiile pot suferi penalitati legale, de la amenzi si pana la inchiderea temporara. Separat, Parmalat a intentat o plangere penala impotriva firmei Standard & Poor's care a acordat un rating ce nu a reflectat starea finantelor companiei, a declarat vineri o sursa apropiata cazului. S&P a refuzat sa comenteze plangerea, care a fost inregistrata la inceputul lunii. Compania Parmalat a intrat in faliment in anul 2003, in urma unor datorii in valoare de mai multe miliarde de dolari, investitorii ramanand in posesia unor creante fara valoare. Grupul producator de lactate urmeaza sa fie relistat la bursa spre sfarsitul anului, dupa un schimb datorii contra actiuni, in valoare de 12 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri