Firma incriminata este fondul de administrare a activelor Nextra, pe care Banca Intesa il vinde bancii franceze Credit Agricole. Cererea pentru trimitere in judecata este cea mai recenta actiune legala in cadrul unui scandal care a generat mai multe procese. Solicitarea era asteptata si este considerata o evolutie de natura tehnica, dupa ce procuratura a nominalizat acuzatiile, in luna martie. Audierile in legatura cu cererea procuraturii vor avea loc in luna septembrie. Bancile au negat anterior ca ar fi avut un comportament necorespunzator in privinta falimentului grupului Parmalat, iar reprezentantii acestora au refuzat sa comenteze situatia.

Cei 13 bancheri nominalizati - care fac parte din cele cinci institutii incriminate, cu exceptia unui angajat de la Credit Suisse First Boston - au fost acuzati de procuratura ca au incalcat legislatia italiana referitoare la pietele de capital.

Emiterea de informatii false care afecteaza pretul obligatiunilor sau al actiunilor poate atrage o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, care, in unele cazuri, poate fi chiar mai mare.

Potrivit legislatiei italiene, companiile pot suferi penalitati legale, de la amenzi si pana la inchiderea temporara. Separat, Parmalat a intentat o plangere penala impotriva firmei Standard & Poor's care a acordat un rating ce nu a reflectat starea finantelor companiei, a declarat vineri o sursa apropiata cazului. S&P a refuzat sa comenteze plangerea, care a fost inregistrata la inceputul lunii. Compania Parmalat a intrat in faliment in anul 2003, in urma unor datorii in valoare de mai multe miliarde de dolari, investitorii ramanand in posesia unor creante fara valoare. Grupul producator de lactate urmeaza sa fie relistat la bursa spre sfarsitul anului, dupa un schimb datorii contra actiuni, in valoare de 12 miliarde de euro.