Fostul sef al companiei a primit 25 de ani de detentie
Bernard Ebbers:"Dumnezeu are un plan pentru vietile oamenilor si cred ca un astfel de plan are si pentru mine".

Bernard Ebbers, fostul presedinte al companiei americane Worldcom, a izbucnit in plans atunci cand a fost pronuntata sentinta: 25 de ani de inchisoare, pentru partea lui de vina din scandalul de coruptie ce a dus la falimentul uneia dintre cele mai de succes corporatii americane din ulitmii ani.

Ebbers a fost gasit vinovat pentru frauda si conjuratie, in luna martie a acestui an, dupa ce judecatorii care au instrumentat cazul au descoperit o "lipsa" de 11 miliarde de dolari din conturile Wolrdcom. De asemenea, Ebbers, in varsta de 63 de ani, se mai face vinovat si pentru sapte conturi pline de documente false.

Bernard Ebbers isi va ispasi pedeapsa la inchisoarea federala Yazoo, din statul american Mississippi, ironic, o locatie situata foarte aproape de resedinta sa. Sentinta a fost pronuntata de judecatorul federal, Barbara Jones, care l-a mai refuzat pe Ebbers, cu ceva timp in urma, cand acesta a cerut sa fie rejudecat cazul.

Sentinta este una dintre cele mai dure de pana acum din scandalurile desfasurate de-a lungul timpului in sectorul corporatiilor amerciane. Decizia a satisfacut, pur si simplu avocatii acuzarii, care si-au conceput pledoaria in asa fel incat sa obtina inchisoarea pe viata pentru Ebbers.

Ebbers - "mintea criminala" din spatele scandalului

Avocatul apararii, Reid Weingarten, a facut apel catre judecator, pentru a obtine o pedeapsa mai mica, pe motiv ca Ebbers sufera de o grava boala de inima si ca, de-a lungul vietii, a facut dovada unei activitati caritabile de necontestat.

Cu toate acestea, judecatorul Barbara Jones nu s-a lasat impresionata de "arsenalul" apararii si a spus ca, presupusa boala de inima a inculpatului nu reprezinta o garantie pentru reducerea pedepsei.

De asemenea, judecatoarea a respins acuzatiile aparatorilor cu privire la faptul ca Guvernul american a exagerat pierderile suferite de investitori si ca Ebbers nu a fost "mintea criminala" din spatele acestei fraude de proportii.

Unul dintre judecatori a renuntat la o intelegere prin care Ebbers trebuia sa predea toate activele pe care le detinea, inclusiv cinci milioane de dolari, cash, pentru a rezolva problema valorii actiunilor in instanta.

Intelegerea a "usurat-o" pe sotia lui Ebers de apoximativ 50.000 de dolari din avere si o casa modesta in Jackson, statul Mississippi.

Judecatoarea Barbara Jones sustine cu tarie ca Ebbers a fost omul care dirija activitatea infractionala din umbra si ca o pedeapsa mai mica ar fi contravenit moralei justitiei, pentru ca, spune judecatoarea, tot activitate infractionala este si delapidarea.

Bernard Ebbers este primul din cei sase fosti presedinti de la Worldcom care au facut fata unor acuzatii de frauda in aceasta vara, ceilalti cinci au pledat "vinovat" si au acceptat sa depuna marturii impotriva fostului lor sef.

Drumul spre glorie

Nascut in Edmonton, Canada, pe data de 27 august 1941, Bernard Ebbers a muncit ca antrenor de baschet, profesor si sef de depozit, inainte de a ajunge sa detina un lant hotelier, care l-a propulsat catre stralucita cariera in telecomunicatii.

In lumea dura a telecomunicatiilor de peste Ocean, Ebbers si-a intrecut rivalii si a reusit sa profite de avantajul unui contract de monopol cu gigantul telecom american AT&T, prin care Ebbers se obliga sa ofere contracte la preturi de targ.

Cu o avere care se inmultea foarte repede, Ebbers a reusit sa cumpere in 1995 compania WilTel Network, pentru 1,2 miliarde de dolari, ulterior aceasta devenind Worldcom.

La jumatatea anului 1999, actiunile companiei au atins valoarea maxima, Ebbers reusind sa devina o vedeta peste noapte, pe Wall Street, tot mai multi jucatori la Bursa incepeau sa fie interesati de actiunile Wolrdcom, si, la fel ca un profet, Ebbers incepuse sa emita ipoteze care erau urmate cu sfintenie de tinerii "rechini" ai afacerilor de pe Wall Street.

Ebbers a declarat odata ca este sigur ca Dumnezeu are un plan pentru vietile oamenilor si ca un astfel de plan are si pentru el, iar fostul presedinte american, Bill Clinton, l-a supranumit, "simbolul Americii secolului 21" si a spus ca Ebbers reprezinta intruchiparea viitorului.

Insa, in 2001, Ebbers, "intruchiparea viitorului", a incercat sa cumpere firma concurenta Sprint, o corporatie mult mai mare decat Worldcom. Mutarea a fost blocata de temerile actionarilor, legate de faptul ca datoriile si afacerile dubioase ale Worldcom incepeau sa iasa la iveala.

Ebbers a renuntat la companie in 2002, dupa ce a recunoscut ca a imprumutat bani de la Worldcom pentru a acoperi pierderile cauzate de plasamente financiare gresite. In acelasi an, Worldcom a dat faliment, insa compania a reusit sa se redreseze sub denumirea de MCI.

Falimentul secolului

Falimentul companiei Worldcom a fost cel mai mare din intreaga istorie a sectorului corporatist american: peste 20.000 de muncitori au ramas fara loc de munca, in timp ce valoarea actiunilor a scazut cu 180 de miliarde de dolari, iar compania a intrat sub protectia legii falimentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri