Fondul Monetar International (FMI) are nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a apara economiile aflate in dificultate din cauza crizei financiare, a declarat premierul britanic Gordon Brown, in cursul unui turneu in Golf, transmite Reuters.

In conditiile in care multe tari dezvoltate se confrunta cu olipsa de lichiditati, premierul Brown le-a cerut tarilor cu resurse financiare importante, cum este cazul Chinei sau tarilor din Golf, sa contribuie la un noi sistem al Fondului Monetar International, care are ca scop sa mentina economiile vulnerabile functionale.

"Daca vrem sa impiedicam raspandirea crizei financiare, avem nevoie de o politica de asigurare globala mai bun, pentru a ajuta economiile vulnerabile", a explicat el. "Din acest motiv am cerut mai multe resurse pentru FMI - sute de miliarde de dolari, pe langa cei 250 de miliarde de care dispune deja - pentru a leimprumuta tarilor care prezinta risc de colaps", a adaugat el.

Brown este in primplanul raspunsului global la criza creditului, ceea ce a ajutat Partidul Laburist sa creasca in sondaje, inainte de alegerile din mai 2010, potrivit NewsIn.

"Ţarile producatoare de petrol, care au generat peste o mie de miliarde de dolari din scumpirea preturilor la petrol in ultimii ani pot contribui", a spus Brown. "Acest lucru poate parea indepartat de grijile de zi cu zi ale familiilor britanice, dar are ca scop stabilizarea economiei mondiale, pentru a putea pune bazele pentru refacerea economica", a subliniat premierul britanice.

Brown conduce o delegatie din care fac parte mai multi oameni de afaceri si ministri in statele din Golf, in weekend, pentru a incuraja aceste state bogate sa faca mai multe investitii si sa ajute la stabilizarea preturilor la petrol, foarte volatile."Statele din Golf reprezinta o sursa importanta de investitii in Marea Britanie", a spus Brown. "Atat timp cat respecta regulile noastre si opereaza comercial, fondurile suvernae sun binevenite in Marea Britanie", a dat asigurari Brown.

Saptamana trecuta, banca britanica Barclays a primit capital din partea Qatarului si Emiratelor Arabe Unite, pentru a acoperi pagubele produse de criza creditelor si ca o alternativa la ajutorul guvernamental.

Ministrul comertului, Peter Mandelson, si ministrul energiei, Ed Miliband, impreuna cu mai multi directori de la companii britanice iau parte la aceasta calatorie. Consilierii guvernamentali de la Londra subliniaza ca aceasta misiune nu are ca scop cersitul de investitii.

Economia britanica se apropie de prima recesiune de la inceputul anilor '90, iar investitiile externe ar putea accelera refacerea.

Duminica sunt asteptate detalii despre investitiile statelor din Golf in energie reinnoibila. "Petrolul si gazul din Golf au asigurat finante importante pentru regiune, dar acum vor fi folosite si pentru a da un suflu nou revolutiei energetice nepoluante in Marea Britanie", a subliniat Miliband. "Statele din Golf recunosc faptul ca si Marea Britanie are bunuri naturale, cavantul, care le ofera oportunitati de investitii", a adaugat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia Romaniei a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019