Cel mai mare creditor din Grecia, National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, nu a decis inca daca va apela la planul guvernamental de sustinere a sectorului bancar in valoare de 28 miliarde euro, a spus directorul executiv al bancii, citat de Reuters.
"Apreciez planul de sustinere a bancilor si economiei", a spus Takis Arapoglou, director executiv si presedinte al grupului NBG.

"Grupul are o rata ridicata de adecvare a capitalului si o lichiditate buna. Avem timp sa decidem daca vom apela la plan", a adaugat Arapoglou.

Desi expuse in mica masura la asa numitele "active toxice", bancile grecesti sunt afectate de inasprirea conditiilor de imprumut pe piata monetara, in contextul in care creditarea interbancara este practic blocata.

Potrivit planului guvernamental grec, inaintat Parlamentului saptamana trecuta, statul poate garanta emisiunile de obligatiuni ale bancilor, poate cumpara actiuni preferentiale pentru a majora capitalul si poate, de asemenea, sa dea bancilor titluri de stat pentru a le mari lichiditatea, potrivit NewsIn.

Bancile grecesti trebuie sa se decida pana in 1 februarie 2009 daca vor folosi facilitatea, iar guvernul se gandeste la un acord cu toate bancile pentru a evita ca vreo entitate sa fie vazuta in piata drept problematica.

Seful NBG a mai spus ca banca pe care o conduce este capabila sa faca fata conditiilor adverse actuale si agravarii crizei, dispunand de un surplus de lichiditate de 2-2,5 miliarde euro.

Arapoglou a mentionat ca NBG detine un portofoliu extins de titluri de stat si credite de peste 10 miliarde euro care, prin diverse mecanisme, pot oferi lichiditate suplimentara in orice moment.

La mijlocul lunii octombrie, statul grec a anuntat un plan guvernamental de 28 miliarde euro, constand in garantii de stat, preluari de participatii si actiuni pentru cresterea lichiditatii, ca sa ajute sistemul bancar sa depaseasca actuala criza a creditelor si sa limiteze impactul asupra economiei reale.

Multe banci grecesti s-au extins puternic in ultimul deceniu in sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) - care controleaza Banca Romaneasca, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin si ATEbank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri