"Purtam negocieri asupra unui program preventiv", a declarat Jelasic. "Nu este cazul, inca, sa discutam despre un posibil imprumut. Cel mai important lucru este sa cadem de acord asupra unui program pentru a spori credibilitatea Serbiei", a adaugat acesta.

Oficialii guvernamentali au negat nevoia statului de a beneficia de fonduri din partea FMI-ului si au anuntat ca o astfel de decizie ii revine bancii centrale.

Jelasic a declarat ca evenimentele din Ungaria si Ucraina, cele doua state afectate sever de criza financiara, exercita presiuni asupra Serbiei.

Principala grija a guvernatorului este capacitatea viitoare de finantare a deficitului de cont curent, acesta fiind de 18,5% din produsul intern brut (PIB), anul acesta.

Citeste si:

"Va trebui sa sporim stabilitatea macroeconomica si sa punem la punct un plan pentru finantarea deficitului de cont curent in urmatoarele luni sau chiar ani", a spus Jelasic, conform NewsIn.

Totusi, FMI-ul va sprijini Serbia doar in cauzul in care guvernul este de acord cu inasprirea politicii fiscale.
Un program derulat cu sprijinul FMI-ului va ajuta Serbia sa imbunatateasca stabilitatea macroeconomica, a declarat Jelasic, la cateva ore dupa ce biroul de statistica a raportat ca inflatia s-a accentuat in octombrie la 10,5%.

Vineri, FMI a dezmintit ca ar fi in negocieri cu Bulgaria pentru un ajutor de tipul celui care a fost acordat Ungariei si Ucrainei, afectate grav de criza financiara, la trei zile dupa ce negase ca ar avea astfel de negocieri cu Romania.