Ministrii europeni de finante au aprobat imprumutul de 6,5 miliarde de euro pentru Ungaria, anuntat in principiu saptamana trecuta pentru ajutarea acestei tari, grav afectata de criza financiara, relateaza AFP.

"Consiliul ministrilor de finante aproba imprumutul de 6,5 miliarde de euro pentru Ungaria", potrivit unei surse europene.

FMI, UE si Banca Mondiala au anuntat la 29 octombrie ca vor veni in ajutorul Ungariei, dand imprumuturi in valoare totala de 20 miliarde de euro. Din aceasta suma, 12,5 miliarde de euro au fost promisi de FMI, 6,5 miliarde de catre UE, un miliard de euro de catre BM, anunta NewsIn.

Ajutorul european este primul de acest tip acordat unui stat membru de la sustinerea acordata Italiei la inceputul anilor '90.

Pentru ajutarea Ungariei, UE se bazeaza pe un text ce-i permite acordarea de pana la 12 miliarde de euro imprumuturi pentru statele membre din afara zonei euro confruntate cu "dificultati sau amenintari grave in balanta de plati curente sau in cea de miscare de capitaluri".

Ungaria a fost lovita din plin de criza financiara, prin caderea monedei, prabusirea pietei sale bursiere si gravele probleme de lichiditati cu care se confrunta bancile sale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE