Guvernul slovac a anuntat la Bratislava ca a adoptat un proiect de lege care permite de fapt statului sa controleze pretul gazului impiedicand principala companie de gaz a tarii sa mareasca tarifele pentru locuinte, relateaza AFP.

"Am ales sa optam pentru calea dreptului de veto, pentru ca statul, in calitate de actionar majoritar, sa dispuna de puterea de a decide pretul gazului", a declarat premierul slovac, Roberto Fico, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea de urgenta a Cabinetului, anunta NewsIn.

Compania slovaca SPP este partial detinuta de compania germana EON si de cea franceza Gaz de France, care au obtinut controlul gestionarii companiei prin cumpararea a 49% din SPP in 2002. Foarte critic fata de aceasta privatizare partiala, Fico, membru al partidului social-democrat Smer, a propus in octombrie recuperarea partilor detinute de Gaz de Frace si EON la pretul pe care acestea l-au platit in 2002.
Intre timp, el a avertizat ca guvernul va propune un proiect de lege pentru consolidarea puterii statului si pentru a i se atribui un drept de veto, daca SPP propune o noua crestere a preturilor.

Ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek, a confirmat luni ca SPP a cerut inca o data cresterea preturilor incepand din 2009, in conditiile cresterii pretului petrolului. Doua alte solicitari de marire a preturilor au fost deja respinse, in iulie si octombrie, a doua vizand o crestere cu 19,8% incepand din 3 noiembrie.

Potrivit premierului slovac, SPP propune de aceasta data cresterea tarifelor fie cu 13%, fie cu 24% cu o compensare a pretului din 2008. Guvernul slovac si-a motivat pozitia adoptata prin lupta impotriva presiunilor generate de inflatie, in conditiile apropierii termenului de trecere la moneda euro, la inceputul anului 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Slovacia cauta piete de gaze dupa ce Rusia a redus livrarile