Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, estimeaza ca ajutorul financiar acordat Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) va tempera ingrijorarile celorlalte state din regiune, potrivit unui interviu publicat, citat de AFP.

Ungaria, stat puternic afectat de criza financiara mondiala din cauza deficitului bugetar ridicat, va primi un imprumut de 12,5 miliarde euro din partea FMI. Ajutorul financiar se adauga creditului de 6,5 miliarde euro acordat de Uniunea Europeana si celui de 1 miliard euro din partea Bancii Mondiale, anunta NewsIn.

"Sper ca mesajul transmis prin acordarea acestui ajutor financiar substantial Ungariei va avea ca efect si temperarea temerilor tarilor vecine din Europa de Est", a declarat Mirow pentru cotidianul Berliner Zeitung.
In urma crizei financiare mondiale, adoptarea monedei unice ar putea deveni mai atractiva pentru statele Europei Centrale si Europei de Nord, a estimat presedintele BERD.

Seful BERD a spus anterior ca banca nu va resimti un impact semnificativ asupra activitatilor sale, deoarece este una dintre institutiile financiare cele mai bine capitalizate, cu active totale de 33,6 miliarde euro (42,04 miliarde dolari), capital varsat si rezerve de 13,1 miliarde euro si alte 14,6 miliarde euro in capital nevarsat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si