Guvernul slovac a anuntat la Bratislava ca a adoptat un proiect de lege care permite de fapt statului sa controleze pretul gazului impiedicand principala companie de gaz a tarii sa mareasca tarifele pentru locuinte, relateaza AFP.
"Am ales sa optam pentru calea dreptului de veto, pentru ca statul, in calitate de actionar majoritar, sa dispuna de puterea de a decide pretul gazului", a declarat premierul slovac, Roberto Fico, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea de urgenta a Cabinetului, anunta NewsIn.

Compania slovaca SPP este partial detinuta de compania germana EON si de cea franceza Gaz de France, care au obtinut controlul gestionarii companiei prin cumpararea a 49% din SPP in 2002. Foarte critic fata de aceasta privatizare partiala, Fico, membru al partidului social-democrat Smer, a propus in octombrie recuperarea partilor detinute de Gaz de Frace si EON la pretul pe care acestea l-au platit in 2002.
Intre timp, el a avertizat ca guvernul va propune un proiect de lege pentru consolidarea puterii statului si pentru a i se atribui un drept de veto, daca SPP propune o noua crestere a preturilor.

Ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek, a confirmat luni ca SPP a cerut inca o data cresterea preturilor incepand din 2009, in conditiile cresterii pretului petrolului. Doua alte solicitari de marire a preturilor au fost deja respinse, in iulie si octombrie, a doua vizand o crestere cu 19,8% incepand din 3 noiembrie.

Potrivit premierului slovac, SPP propune de aceasta data cresterea tarifelor fie cu 13%, fie cu 24% cu o compensare a pretului din 2008. Guvernul slovac si-a motivat pozitia adoptata prin lupta impotriva presiunilor generate de inflatie, in conditiile apropierii termenului de trecere la moneda euro, la inceputul anului 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri