Decizia guvernului austriac de sustinere a bancilor este mai putin intentionata sa consolideze institutiile de credit afectate de criza financiara si mai mult sa incurajeze creditarea si cresterea din Europa emergenta, piata dominata de bancile austriece, relateaza Reuters.
Latura profitabila a sistemului financiar austriac din fosta Europa comunista, care a contribuit cu 42% la profiturile de anul trecut, a devenit un risc. Evolutia situatiei a urcat chiar costurile imprumuturilor pentru guvern si a scumpit, in ultimele luni, asigurarea impotriva creditelor neperformante, informeaza NewsIn.

Clienti din Albania pana in Rusia datoreaza bancilor austriece 290 miliarde dolari. Expunerea acestora este mai mare decat a Italiei, Germaniei si Frantei si aproape echivalenta cu imprumuturile acordate de Spania Americii Latine, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

In ceea ce priveste expunerea Austriei, aproape egala cu produsul intern brut (PIB), datele sunt descurajatoare.

Cu alte cuvinte, daca turbulentele recente din Europa centrala devin o criza de amploarea asiatica sau latino-americana, cu o depreciere a monedelor nationale si o intrare in incapacitate de plata in masa a datornicilor, Austria ar avea probleme mai mari decat orice alta tara occidentala.

Acest aspect a modelat felul in care guvernul austriac isi foloseste pachetul de 100 miliarde euro (129 miliarde dolari) de sustinere a sistemului bancar.

Ministerul de finante a acceptat saptamana trecuta sa consolideze capitalul grupului financiar Erste Bank Group cu 2,7 miliarde euro, chiar daca banca, a treia din Europa emergenta, este bine capitalizata si finantata.

Banii de la stat au fost mai ieftini si cu mai putine conditii decat in tranzactii asemanatoare din Germania si Belgia. Regulile privitoare la folosirea capitalului sunt putine si sunt suficiente doar pentru a permite guvernului sa prezinte masura ca una de sustinere a creditarii de pe piata interna.

In realitate, majoritatea banilor au scopul de a sustine creditarea din tari ca Romania, unde Erste detine cea mai mare banca, sau Ungaria, unde este al saselea jucator de pe piata.

"Este doar o aparenta ca aceste masuri sunt legate de acordarea de credite companiilor austriece", afirma Matthias Siller, manager de fonduri de pe piete emergente de la Baring Asset Management. "Aceasta miscare reprezinta un angajament clar fata de Europa de Est", adauga Siller.

"Aceasta miscare nu are, insa, nimic de-a face cu caritatea. Bancile austriece respective sunt reprezentative pentru intregul sistem din Europa Centrala si de Est si, daca ar fi necesara o retragere de capital din aceasta zona, am avea de a face cu o adevarata alunecare de teren", mai spune analistul citat.

Mai multe economii emergente din Europa se confrunta cu problema unei gauri accentuate a deficitului de cont curent, pe care o acopera in prezent cu finantare furnizata de banci-mama din Austria, Italia, Franta, Belgia si Suedia.

Temerile ca s-ar putea suspenda creditarea, deoarece bancile-mama au probleme de refinantare au jucat un rol important in decizia investitorilor de a renunta in masa la active luna trecuta.

Sub presiuni exercitate de banca centrala a Ungariei, bancile-mama au pledat public pentru continuarea creditarii clientilor ungari, ca sa calmeze jucatorii de pe piata.

Prin banii primiti de la propriile guverne, bancile se bazeaza efectiv pe contribuabilii din tara lor pentru refinantarea statelor cu dezechilibre ample de cont curent, printre care se numara Romania, Bulgaria si tarile baltice.

Prin acceptarea banilor de la stat, Erste a pus capat unui joc al lasitatii in care fiecare banca austriaca a parut sa se jeneze de situatia penibila de a deveni prima care cere o parte din cei 15 miliarde euro pe care Austria i-a pus deoparte pentru consolidarea capitalului.

Reactia ar putea deveni un model posibil pe care l-ar putea urma alte banci austriece, cum ar fi Raiffeisen Zentralbank, a carei subsidiara Raiffeisen International este al doilea creditor din regiune sau chiar UniCredit Bank Austria, primul creditor din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri