Elvetia intentioneaza sa urce plafonul de garantare a depozitelor bancare ale populatiei

Guvernul elvetian a anuntat ca vrea sa ridice la 100.000 de franci elvetieni (circa 66.700 euro) plafonul garantiilor pentru depozitele populatiei, potrivit unui comunicat al ministerului de finante.

In prezent, limita de garantare este de 30.000 franci elvetieni, raporteaza AFP, citat de NewsIn.

Cuantumul total alocat pentru asigurarea depozitelor populatiei va fi ridicat, de asemenea, la 6 miliarde franci elvetieni, de la 4 miliarde in prezent, au precizat reprezentantii departamentului federal al finantelor.

Guvernul va propune "rapid" parlamentului ridicarea plafonului, modificarile urmand a intra in vigoare "imediat" dupa adoptarea legii de catre deputati, au mai spus reprezentantii ministerului.

Masurile urmeaza sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui 2010, potrivit ministerului elvetian al finantelor, care estimeaza ca va depasi plafonul garantiilor pentru depozitele bancare ale populatiei din Uniunea Europeana (UE).

Comisia Europeana (CE) propusese majorarea de la 20.000 la 100.000 de euro a plafonului de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, in caz de faliment al bancii.

Ministrii europeni de finante hotarasera anterior ca vor urca acest plafon de la 20.000 la 50.000 de euro.

Guvernul elvetian a adoptat, de altfel, o linie de credit destinata salvarii bancii UBS, afectata grav de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Guvernul, banca centrala si Comisia federala a bancilor hotarasera in 16 octombrie sa vina in ajutorul UBS, cu un ajutor de 60 miliarde dolari, in cadrul unui plan global de "stabilizare financiara".

"Caderea unei banci mari ar fi putut destabiliza, cel putin pe termen scurt, sistemul de plati si fluxul de lichiditati din Elvetia", au estimat oficialii elvetieni, care au adaugat ca o astfel de situatie ar fi putut avea "consecinte grave si de durata" asupra economiei elvetiene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri