Banca Centrala Europeana (BCE) va cobori dobanda cheie cu 50 de puncte procentuale in sedinta de maine, a doua oara in decurs de o luna, pregatindu-se pentru o eventuala recesiune a zonei euro, anticipeaza analistii citati de Reuters, scrie NewsIn.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet (foto), a declarat deja ca o reducere este posibila, iar cei 81 de analisti chestionati de Reuters au anticipat ca BCE va lua o decizie de relaxare a politicii monetare.

In contextul statisticilor economice publicate si al temperarii ingrijorarii din cauza inflatiei, majoritatea analistilor se asteapta la o coborare cu 50 de puncte de baza a dobanzii cheie.

O astfel de decizie ar aduce dobanda de politica monetara a BCE la 3,25%, un nivel minim al ultimilor doi ani, dupa miscarea concertata de relaxare a politicii monetare din 8 octombrie, facuta cu alte banci centrale, printre care Federal Reserve si Bank of England.

Traderii de pe piata monetara, care anticipeaza adesea miscari de politica monetara mai ample si mai rapide decat analistii mai conservatori, au mizat pe o coborare cu 75 de puncte de baza a dobanzii cheie a BCE la sedinta de joi. O astfel de hotarare ar reflecta cea mai ampla reducere a dobanzii cheie, din 1999.

Banca centrala din Statele Unite si cea a Japoniei au coborat dobanzile cheie saptamana trecuta, iar analistii anticipeaza ca si banca centrala a Marii Britanii isi va relaxa joi politica monetara.

Economistii considera ca BCE este pe cale de a incepe o serie intreaga de hotarari de relaxare a politicii monetare. Singura intrebare care se pune este cat de departe ar putea merge, in conditiile in care inflatia se tempereaza, iar economia zonei euro se confrunta cu o posibila recesiune.

"BCE poate folosi temperarea inflatiei ca un fel de unda verde, ca sa coboare dobanda cheie, in pofida faptului ca scad dobanda cheie in contextul turbulentelor din sistemul financiar si a intrarii economiei in recesiune", spune analistul Jacques Cailloux, de la Royal Bank of Scotland (RBS).

Economistii de la Goldman Sachs, care estimeaza ca BCE va cobori dobanda cheie cu 50 de puncte de baza la sedinta de joi, spun ca Trichet ar putea da un semnal referitor la viitoare scaderi ale dobanzii cheie, la conferinta de presa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri