Tarile emergente isi vor pastra calificativele acordate de Moody\'s in perioada urmatoare, insa daca tensiunile de pe pietele interbancare si iesirile de capital vor continua si in primul trimestru din 2009, agentia ar putea reanaliza ratingurile acordate acestor economii, arata un raport al agentiei
Majoritatea tarilor emergente nu se afla in pericolul de a fi retrogradate de Moody's, deoarece actuala criza de lichiditate este temporara, considera agentia de rating in raportul "Ratingurile tarilor in contextul unei opriri bruste a finantarilor internationale", anunta NewsIn.

"Turbulentele de pe pietele internationale au inceput in luna octombrie, in urma unei crize cauzata, in mare parte, de sistemele financiare sofisiticate din Occident, ce au dus la o criza ce poate fi caracterizata ca sudden stop (oprire brusca) la nivel mondial", a declarat unul din directorii Moody's din grupul ce analizeaza ratingurile tarilor, Pierre Cailleteau.

Pentru analistii ratingurilor suverane, intreruperea finantarilor pe plan international readuce atentia asupra balantelor de plati, sustine Moody's.

Sistemele bancare din majoritatea pietelor emergente se confrunta cu un acces limitat la finantarile in moneda straina, de la nivelul considerat inainte ca o consecinta naturala a schimburilor mondiale si a integrarii financiare. Situatia neobisnuita pune sub semnul intrebarii unele presupuneri fundamentale privind sistemul financiar mondial, sustin analistii Moody's.

"Moody's sustine, in principal, in acest raport ca integrarea financiara mondiala se poate inca realiza. Mai exact, actuala lipsa acuta de finantare in moneda straina la nivel mondial este temporara", a mai spus Cailleteau.

Cu toate acestea, in cazul in care criza imprumuturilor interbancare si iesirile de capital cauzate de panica vor persista si pe parcursul primului trimestru din 2009, Moody's va fi nevoita sa isi reanalizeze presupunerile si, probabil, si ratingurile acordate, se mai arata in raportul agentiei de rating.

Pe de alta parte, analistii Moody's sustin ca majoritatea economiilor din tarile emergente sunt, cel mai probabil, ferite in perioada urmatoare, de presiuni privind ratingurile acordate, deoarece au rezerve suficiente ce pot amortiza efectele crizei, au acces la finantari bilaterale sau regionale - care vor fi necesare, potrivit Moody's, doar temporar - sau nu au ajuns inca la un nivel de integrare in economia mondiala care sa le expuna foarte mult.

Criza financiara mondiala actuala isi are originea in problemele de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, care au iesit la suprafata in vara lui 2007. Intre timp, efectele s-au manifestat prin falimentul unor mari nume ale sistemului financiar mondial, precum Lehman Brothers, si prin rarefierea finantarii disponibile, inclusiv pentru bancile din Romania.

In 29 octombrie, analistul Moody's Kenneth Orchard a declarat ca agentia isi mentine perspectiva stabila a ratingului de tara atribuit Romaniei pentru viitorul apropiat, iar decizia de majorare a salariilor din invatamant "nu determina o modificare a perspectivei de rating a tarii". Ca avantaje ale Romaniei, Orchard a sublinat datoria publica a tarii "destul de redusa" si costul finantarii "suportabil".

Cu toate acestea, politica fiscala relaxata a reprezentat intotdeauna "un motiv de ingrijorare, contribuind la dezechilibrele economice din ultimii ani", a mai spus Orchard, adaugand ca Romania a avut tendinta de a creste cheltuielile in detrimentul investitiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri