Oficialii agentiei si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu lipsa investitiilor, ce ar putea ameninta livrarile de petrol, in contextul cresterii cererii mondiale, a urcarii costurilor de productie si scaderii castigurilor companiilor petroliere, potrivit AFP.
In raportul privind perspectivele energetice mondiale, oficialii AIE estimeaza ca sectorul energetic are nevoie de investitii de 26.000 miliarde dolari in perioada 2007 - 2030, pentru satisfacerea cererii mondiale si compensarea reducerii productiei.

De asemenea, reprezentantii AIE estimeaza ca pretul petrolului va creste din nou peste nivelul de 100 dolari/baril, in intervalul 2008 - 2015, urmand sa atinga in 2030 nivelul record de peste 200 dolari/baril. Acest pret, ajustat la inflatia estimata pentru perioada luata in calcul, corespunde unui pret de peste 120 dolari/baril, in termeni reali, informeaza NewsIn.

Berlusconi se intalneste Medvedev, pentru a semna acorduri energetice

Rusia si Italia vor semna acorduri, mai ales energetice, in cursul vizitei premierului italian Silvio Berlusconi joi, la Moscova, a anuntat un purtator de cuvant al Kremlinulu.

Citeste si:

"Treizeci de documente sunt pregatite pentru a fi semnate", mai ales contracte intre societatile italiene si statul rus, precum si grupuri petroliere, de electricitate si energie nucleara, a spus purtatorul de cuvant Aleksei Pavlov.

El nu a dat detalii, dar a spus ca printre texte figureaza un memorandum de cooperare intre Agentia federala rusa pentru energie atomica (Rosatom) si statul italian.

In afara de semnarea acordurilor, Berlusconi si Medvedev vor discuta despre Georgia si criza financiara mondiala. "Criza este principalul subiect pe ordinea de zi", a spus Pavlov.

Schimburile dintre Rusia si Italia au atins anul trecut 36 miliarde de dolari si 35,7 miliarde in primele opt luni ale acestui an, in crestere cu 60% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.