Pachetul de 600 miliarde forinti, disponibil pentru bancile ungare "de importanta sistemica", va fi folosit pentru majorarea ratei capitalului bancilor pana la 14% si pentru un fond de garantare a imprumuturilor interbancare, potrivit portalului portfolio.hu.

Guvernul Ungariei cauta sa ajunga la un acord cu bancile comerciale pentru a reduce riscurile din imprumuturile imobiliare acordate in moneda straina si pentru a crea o strategie de rezolvare a problemei datoriilor private.

Acordul ar urma sa includa trei puncte principale. Astfel, bancile din Ungaria ar urma sa prelungeasca durata de rambursare a unui imprumut, la cererea debitorului, si sa perceapa rate lunare fixe, potrivit portalului financiar ungar portfolio.hu.

De asemenea, debitorii care se tem de riscurile valutare mari vor putea transforma fara costuri creditele in moneda straina in imprumuturi in forinti, iar in cazul in care debitorul nu mai poate rambursa ratele, banca ii va permite sa plateasca o perioada de timp rate mai mici.

Daca aceste mijloace se vor dovedi ineficiente, alte masuri ar putea fi luate in considerare.

"Pachetul urmeaza, de asemenea, sa asigure ca bancile locale raman capabile sa joace un rol responsabil fata de subsidiarele lor din strainatate", se spune intr-o scrisoare de intentie a guvernului ungar catre FMI.

Citeste si:

Dintre bancile din Ungaria, doua sunt prezente si pe piata romaneasca: OTP, prin OTP Bank Romania, si MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra Bank.

Ministerul ungar de finante va introduce pachetul in Parlament in jur de 10 noiembrie si va cere o procedura de urgenta pentru votare, pentru ca programul sa intre in vigoare cat mai devreme.

"Vom monitoriza cu atentie impactul unei posibile inrautatiri a capacitatii de rambursare a debitorilor, pe masura ce economia isi incetineste ritmul de crestere", se mentioneaza intr-un document semnat de ministerul ungar de finante si de banca centrala a Ungariei, informeaza NewsIn.

Bancile unguresti s-au confruntat cu mari probleme in ultimele luni, in contextul in care forintul s-a depreciat, iar cea mai mare parte a imprumuturilor sunt acordate in moneda straina.

Astfel, la jumatatea lunii octombrie, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, a suspendat acordarea de credite in moneda straina, iar OTP a anuntat ca va inaspri conditiile de creditare, ca urmare a crizei financiare mondiale si a tendintei economice nefavorabile.

Subsidiara din Ungaria a grupului financiar belgian KBC, al treilea jucator de pe piata dupa active, a suspendat acordarea a doua tipuri de credite imobiliare, la care avansul solicitat clientilor era de doar 5%, Raiffeisen Bank Ungaria, subsidiara a Raiffeisen International, a impus restrictii la creditele acordate in moneda straina, iar Volksbank a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara.