Parex, a doua banca din Letonia, a fost preluata sambata de stat, conform anuntului facut de guvernul leton, in contextul in care criza financiara globala a afectat mica tara baltica, relateaza Reuters.
Premierul leton Ivars Godmanis a anuntat, dupa o sedinta guvernamentala, ca este posibil sa ceara ajutorul Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE).

Oficialii guvernamentali au aratat ca au fost nevoiti sa preia 51% din Parex, creata dupa prabusirea Uniunii Sovietice, deoarece banca a fost afectata de criza financiara mondiala, potrivit NewsIn.

Godmanis a spus ca alte banci nu au nevoie de ajutor. Parex avea active de 5,42 miliarde dolari. Întrebat daca exista nevoia unei finantari din partea FMI sau UE, Godmanis a spus ca „vom lua o asftel de decizie, daca va fi nevoie”.

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat vineri ratingul Letoniei si a redus de la stabile la negative
perspectivele tarilor Baltice Lituania si Estonia, pe fondul scaderii ritmului economic si posibilelor probleme bacare.

Guvernul Letoniei a anuntat ca a aprobat deja planuri de sustinere a bancilor locale in cazul in care va fi necesar, in timp ce banca centrala a precizat ca masura luata de Moody's arata ca planurile actuale de deficit bugetar pentru 2009 sunt inacceptabile.

Moody's a coborat de la 'A2' la 'A3' ratingurile de credit in valuta si in moneda locala ale Letoniei. Masura a fost luata cu putin inainte de publicarea statisticilor oficiale, ce arata ca economia Letoniei a scazut cu 4,2% in al patrulea trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri