Fitch a scazut ratingul pentru credite pe termen lung in valuta la Bulgariei la "BBB-" cu perspectiva stabila, de la "BBB" cu perspectiva negativa. Ratingul pentru credite pe termen lung in leva a fost coborat la "BBB" cu perspectiva stabila, de la "BBB+" cu perspectiva negativa. Decizia survine in urma declinului puternic al finantarilor externe, ce impune nevoia unei diminuari accentuate a cererii de pe piata interna, pentru a contrabalansa deficitul de cont curent.

Pentru creditele pe termen scurt in moneda straina, analistii Fitch au mentinut ratingul Bulgariei la F3. Plafonul de tara a fost coborat de la "A-" la "BB+".

Agentia de rating a scazut si ratingul Ungariei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, de la "BBB+" la "BBB" cu perspectiva stabila, si pe cel pentru credite in moneda locala, de la "A-" la "BBB+". Decizia reflecta gravitatea recesiunii si corectia dezechilibrelor macroeconomice si a riscurilor asociate finantelor publice.

Cu toate acestea, ajutorul Fondului Monetar International (FMI), de 20 miliarde euro, a eliminat riscurile privind finantarea externa si cele de lichiditate, motiv pentru care Fitch asociaza ratingurilor perspectiva stabila.

Fitch a retrogradat si ratingul Kazahstanului, la "BBB-" de la "BBB", pentru creditele pe termen lung in moneda straina si de la "BBB+" la "BBB" pentru cele in moneda locala, in urma riscurilor legate de deteriorarea activelor bancilor, in contextul crizei financiare mondiale. In ceea ce priveste ratingul asociat creditelor pe termen scurt in moneda straina, Fitch a confirmat ratingul F3.

Citeste si:

Fitch a revizuit in scadere perspectiva asociata ratingurilor Rusiei, pentru credite pe termen lung in valuta si in ruble, de la stabila la negativa. Fitch a confirmat ratingul F2 asociat imprumuturilor pe termen scurt in valuta si plafonul de tara "A-".

Pentru Polonia, Fitch a confirmat atat ratingul, cat si perspectiva asociata tarii, informeaza NewsIn.

Tarile emergente din Europa sunt cele mai vulnerabile in fata deteriorarii contextului financiar si economic mondial, din cauza unor deficite de cont curent ample si a riscurilor relativ ridicate in ce priveste datoria externa pe termen scurt, considera Fitch. Aceasia situatie le face susceptibile pentru reducerea fluxurilor straine de capital, inclusiv din partea bancilor-mama, mai spun analistii agentiei de rating.

Fitch a coborat luni ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, si pentru credite pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la "BBB-". Scaderea ratingului reflecta ingrijorarile analistilor agentiei de evaluare financiara cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa", explica Fitch. Fitch a coborat si plafonul de tara, de la ‘A-‘ la ‘BBB’.