Dupa ce a supravegheat faimosii “munti de cereale” din anii ‘90, “inaltati” apoi cu cateva recolte record si cu stocurile aduse de unele dintre noile tari membre ale UE, Comisia Europeana (CE) a vandut toate rezervele dupa recolta slaba de anul trecut si a incercat sa fragmenteze sistemul de interventii, mai scrie Reuters, citat de NewsIn.

Pretul cerealelor, insa, a urcat la niveluri record in 2007 si la inceputul acestui an, din cauza recoltelor slabe si a cererii in crestere si a cazut ulterior, in decursul ultimelor luni, in contextul in care estimarile anticipau o recolta solida.

Pretul porumbului este in prezent sub nivelul minim garantat de Uniunea Europeana, in Romania, Ungaria, Bulgaria, Austria, Polonia si Slovacia, in timp ce pretul orzului este in apropiere sau sub nivelul de plafon, in Cehia, Ungaria si Letonia, spun traderii europeni, potrivit Reuters.

Citeste si:

Pretul minim aplicat in conformitate cu sistemul de “interventie” al Uniunii Europene este de 101,78 euro/tona in noiembrie, cu includerea costurilor de transport in UE.

Perioada achizitiilor de interventie de catre Uniunea Europeana a inceput, in cea mai mare parte a statelor membre, in 1 noiembrie, dar primele statistici nu vor fi disponibile pana joi, cand vor fi publicate primele date despre situatia cerealelor din blocul european.