Uzbekistanul intentioneaza sa se retraga din EURASEC (Comunitatea Economica Eurasiatica), dominata de Rusia, o decizie care demonstreaza determinarea acestei tari de a-si reface relatiile cu Occidentul, a anuntat o sursa diplomatica, citata de Reuters.
La un moment dat un aliat apropiat al Statelor Unite, statul din Asia Centrala s-a izolat de Occident in 2005, dupa ce a fost condamnat pe plan international pentru ca a deschis focul asupra mai multor protestatari. In replica, Uzbekistanul s-a apropiat de Moscova si a a intrat in mai multe grupuri proruse, printre care EURASEC, dar in ultimele luni a incercat sa isi reconstruiasca relatiile cu Occidentul.

Miercuri, o sursa diplomatica din Kazahstan, un alt stat membru EURASEC, a declarat ca Uzbekistanul a anuntat deja ceilalti parteneri din blocul economic ca se retrage. "Au trimis o notificare. Se vorbea de retragerea lor de ceva timp", potrivit diplomatului. Contactat, Ministerul uzbec de Externe a refuzat sa comenteze informatiile.
Moscova a folosit EURASEC, o organizatie mai degraba simbolica din care fac parte Belarusul, Rusia, Uzbekistanul, Kazahstanul, Kirgizstanul si Tadjikistanul, pentru a-si subliniat influenta in fosta regiune sovietica, informeaza NewsIn.

Agentia de presa Interfax a citat o sursa diplomatica de la Moscova, potrivit careia Uzbekistanul este in conflict cu EURASEC de mai mult timp. "Nu suntem foarte ingrijorati din acest caz si nu intentionam sa ne agitam foarte mult", a declarat diplomatul. "Taskentul spune de mai multe luni ca organizatia nu este foarte eficienta", a adaugat el.

Decizia Uzbekistanului intervine dupa ce Uniunea Europeana a hotarat luna trecut sa ridice majoritatea sanctiunilor impuse asupra acestui stat din Asia Centrala dupa mai 2005. Diplomatii de la Taskent afirma ca Uzbekistanul vrea sa mentina relatii pragmatice cu Rusia si, in paralel, sa se apropie de Occident, pentru a atrage investitiile straine de care atat de multa nevoie economia sa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri