"Aceasta este cea mai mare amenda pe care a dat-o vreodata Comisia Europeana, atat pentru o singura companie - Saint-Gobain-, cat si in cazul unui cartel", potrivit unui comunicat al executivului european.

In 2005, autoritatile antitrust din Uniunea Europeana au anchetat mai multi producatori de sticla din Europa, dupa o "informare anonima", mai arata comunicatul CE.

Compania franceza Saint-Gobain a fost amendata cu 896 milioane euro, Pilkington, o divizie britanica a firmei japoneze Nippon Sheet Glass, cu 370 milioane euro, firma belgiana Soliver - 4,396 milioane euro, iar Asahi -13,5 milioane euro.

Citeste si:

"Comisia a majorat cu 60% amenda pentru Saint-Gobain pentru ca a fost un delict repetat", mai arata comunicatul citat de Reuters.

"Asahi a cooperat cu reprezentantii CE si a furnizat informatii suplimentare, iar amenda sa a fost redusa cu 50%", mai arata comunicatl citat.

Amenda firmei Asahi a fost pentru divizia AGC Flat Glass cu sediul in Belgia. Reprezentantii Soliver nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii. Saint-Gobain a spus ca va face recurs impotriva deciziei la Curtea Europeana de Justitie.