"Estimam, in prezent, ca preluarea activelor nevandabile ale bancilor nu este modalitatea cea mai eficienta de a folosi fondurile alocate de Congres pentru sustinerea economiei", a declarat Paulson, la o conferinta de presa.

"Achizitia directa de actiuni ale institutiilor financiare este o modalitate mult mai rapida si mai eficienta in care sa folosim noile atributii pentru consolidarea sistemului financiar", a adaugat Paulson.

Oficialul american fusese mult timp ostil ideii, inainte de a-si schimba parerea la jumatatea lui octombrie, anuntand un program prin care statul preia direct participatii la banci de pana la 250 miliarde dolari.

Citeste si:

"Acum, ca nu mai prevedem sa cumparam active lipsite de lichiditate, legate de credite ipotecare, vom lua in considerare nevoile de capital ale institutiilor nefinanciare", a spus Henry Paulson.

"In al doilea rand, vom trece in revista strategii menite sa sustina accesul la creditare al consumatorului in afara sistemului bancar", a adaugat Paulson, mentionand mai ales piata creditului pentru automobile, cea a imprumutrilor studentesti si segmentul creditelor prin carduri bancare.

"In al treilea rand, vom continua sa cautam modalitati de diminuare a riscurilor de executare silita", a spus oficialul american, care a reiterat, de altfel, angajamentul autoritatilor de a "impiedica falimentele care ar putea reprezenta un risc pentru intregul sistem financiar".